Fitnes Zdravo tijelo

5 stvari koje treba da izbjegavate prije vježbanja

istezanje

Osim pravila za efikasno vježbanje i stvari koje se preporučuju, postoje i stvari koje treba da izbjegavate prije treninga ako želite povećati njegovu efikasnost i izbjeći povrede.

Ove stvari izbjegavajte prije odlaska u teretanu:

1. Previše vode

Možda mislite da ćete hidrirati svoje tijelo prije znojenja, ali u stvarnosti, pijenje više od dvije čaše vode prije odlaska u teretanu moglo bi učiniti više štete nego koristi. Sva ta voda u kombinaciji sa energičnim vježbama može da uzrokuje grčeve, mučninu a u rijetkim slučajevima i hiponatremiju, stanje kada je krv razrijeđena a nivo natrijevih jona postane prenizak. Rezultat je gubitak energije, grčevi i teška slabost.

2. Hranu

Kada jedete neposredno prije vježbanja, ne dajete tijelu dovoljno vremena da svari hranu i zbog toga se može desiti da povratite. Ako je vaš obrok bio začinjen, to bi moglo dovesti do refluksa kiseline ili gorušice tokom treninga. Stručnjaci se slažu da je najbolje pojesti obrok nakon treninga, kada je tijelu potrebna hrana.

3. Tablete protiv bolova

Većina lijekova protiv bolova su mišićni relaksanti, pa ako popijete jedan prije treninga, nećete postići najbolje rezultate. Osim toga, istraživanje je pokazalo da antiinflamatorni lijekovi poput ibuprofena prije vježbanja mogu uzrokovati povrede tankog crijeva.

4. Alkohol

Alkohol može smanjiti nivo šećera u krvi i uzrokovati dehidraciju kod mnogih ljudi. Kombinacija alkohola i vježbi mogla bi dovesti do drhtavice i slabosti.

5. Statičko rastezanje

To u osnovi znači istezanje mišića dok je tijelo mirno (na primjer dodirivanje nožnih prstiju). Prije nekoliko godina ovo je bilo preporučeno zagrijavanje ali nedavna istraživanja pokazala su da je statičko istezanje kontraproduktivno. Ako ga radite prije treninga, učiniće vas sporim i slabim. Istezanje jeste važno, ali uradite ga poslije vježbanja.

Leave a Comment