Medicina Savjeti

Čovjek je pokušao da spriječi kijanje i rascijepao sebi grlo

kijanje

Ni po koju cijenu nemojte zapušavati nos i zatvarati usta kako biste suzbili kijanje.

Kijanje po bontonu nije previše komplikovano. Kad vam tijelo naglo izluči oblak potencijalno zaraznih kapljica, pokušajte da ga usmjerite podalje od drugih ljudi. Kijajte u maramicu, ili ako je nemate pri ruci u rukav. Bacite maramicu. Operite ruke i rukav.

Ali ni po koju cijenu nemojte zapušavati nos i zatvarati usta kako biste suzbili ili ublažili kijanje. Iako ćete tako možda poštedjeti druge svojih slina, takođe ćete izazvati rupturu grla – kao što je nedavno otkrio jedan čovek.

Ova poučna priča stiže nam iz BMJ Case Reports: trideset-četvorogodišnji muškarac inače dobrog zdravlja javio se ljekaru zbog bola u grlu prilikom gutanja i promuklog glasa. Rekao je da mu se, kad je pokušao da suzbije kijanje, učinilo da mu nešto puca u predjelu vrata. Ubrzo se pojavio bolan otok, a glas skoro da je izgubio.

Ljekari su prilikom pregleda ustanovili da mu od vrata pa do grudnog koša nešto zaista pucketa. U pitanju su bili mjehurići vazduha unutar tkiva i između mišića grudi. Kao što i sami možete pretpostaviti, to nije bio dobar znak. Poslali su ga na skener i otkrili rupturu ždrela.

U bolnici su morali da mu uvedu cijev za unos hrane kako mu čestice iste ne bi kroz procijep u grlu dospjele u disajni sistem. Primao je antibiotike protiv infekcija, pa su otok i bol popustili. Sedam dana kasnije otpušten je na kućno liječenje, uz preporuku da više ne zatvara nozdrve kad bude kijao.

Doktore je dijagnoza iznenadila jer se spontane rupture grla rijetko dešavaju – obično ih izaziva spoljna trauma, mada nekad uzrok mogu biti povraćanje ili teži kašalj… ili prigušeno kijanje. Ovaj slučaj iznijet je u javnost kako bi drugi ljekari lakše identifikovali potencijalne slučajeve sličnih povreda, kod kojih su ozbiljne komplikacije vrlo lako moguće. (Mi ga dijelimo sa vama, dragi čitaoci, kako vam ne bi palo na pamet da radite isto što i ovaj pacijent.)

Iako povrede ovog tipa nisu česte, ipak se upozorava da „spriječavanje kijanja blokadom nozdrva i usta je rizičan potez koji treba izbjegavati.“ Osim perforacije ždrela, lako se može desiti naprsnuće bubne opne, gomilanje vazduha između pluća, ili čak aneurizme.

Ukratko, ne zapušavajte nos kako biste suzbili kijanje. Ni slučajno.

(Tonic)

Leave a Comment