Medicina Tretmani

Kako se osloboditi bolova u zglobovima

bolovi u zglobovima

Iako se reumatske bolesti pripisuju starijoj populaciji, bolovi u zglobovima izuzetno su čest problem i kod mlađe generacije. Nastaju zbog različitih razloga, a najčešći su:

  • neka vrsta povrede,
  • upala (artritis),
  • konstantno prenaprezanje,
  • ponavljajući pokreti i
  • prekomjerna težina

Gotovo da nema osobe koja barem jednom nije osjetila bolove u zglobovima. Svi misle da će bolno koljeno ili ruka začas proći, sve do kad blaga bol ne pređe u hroničnu koju je mnogo teže liječiti. Upravo zbog toga je potrebno da o svom zdravlju mislite na vrijeme te da preventivno djelujete protiv potencijalnih komplikacija po zdravlje.

Evo šta već danas možete učiniti za zdravlje svojih zglobova kako biste se oslobodili bola.

Sadržaj teksta:

Povećajte unos kalcijuma

Kalcijum je još jedan od najzastupljenijih  minerala u ljudskom organizmu, a većina kalcijima nalazi se u kostima. Neophodan je za pravilan rad organizma, a njegov visok unos štiti od bolesti poput osteoporoze.

Bez kalcijuma, kosti vam neće imati neophodnu čvrstinu, a svaki pokret zglobova će biti nepodnošljivo bolan. Postoje suplementi bazirani na ovom elementu, ali možete ga unositi i preko hrane.

Uzimajte vitamin D

Vitamin D reguliše apsorpciju kalcijuma i mineralizaciju i demineralizaciju kostiju, dakle neophodan je za njihovo zdravlje i čvrstoću. Izlaganje suncu najlakši je način da obezbedite organizmu vitamin D, ako izuzmemo dodatke prehrani. Taj vitamin potiče apsorpciju kalcijuma, minerala bitnog za zdravlje kostiju. Dok preko kože upija sunčevu svjetlost, tijelo stvara i srodan vitamin D3, koji pridonosi gustoći kostiju. Osobe koje imaju više vitamina D3 u organizmu otporniji su na sve vrste preloma i manje podložni bolestima zglobova i kostiju, utvrdile su studije.

Koristite eterično ulje metvice i eukaliptusa

Na bolna i otečena područja, nakapajte par kapi eteričnog ulja paprene metvice ili eukaliptusa. Mentol sam po sebi hladi, pa će ova ulja ublažiti toplinu, oticanje, nelagodu i smanjuju zadržavanje tečnosti.

Uklonite bolove ljutim papričicama

Kapsaicin je jedinjenje odgovorno za ljutinu ljutih papričica i također se koristi u kremama i mastima za ublažavanje bolova. Naime, kapsaicin ima sposobnost preusmjeriti receptore za bol, a krajnji rezultat je olakšanje od boli. Kapsaicin izaziva osećaj povišene temperature što izaziva lučenje endorfina koji ublažavaju bol.

Koristite prirodne gelove i balzame protiv bolova

Neka vam tableta protiv bolova ne bude uvijek prva opcija onda kada bol postane nepodnošljiva. Umjesto toga, birajte prirode balzame koji imaju sposobnost da trenutno eliminišu bol i obezbede vaše zglobove hranjivim sastojcima.

Flekosteel sadrži aktivni sastojak ljute paprike, kapsaicin i etarska ulja i  ima antireumatsko i antiinflamatorno dejstvo. Koristi se za ublažavanje bolova i pojačavanje cirkulacije. Prilikom korišćenja javlja se blagi osećaj žarenja (zagrijavanje zbog pojačane cirkulacije na mjeestu aplikacije).

Prirodni ekstrakti kapascaicina i eteričnih ulja uz dodatak mentola i kamfora djeluju sinergistički na bolno mjesto i omogućuju bolju pokretljivost.

Masirajte bolno područje

Teparija masažom pomaže u olakšanju bolova tako što popravlja cirkulaciju i ublažava zapaljenje. U stvari, nekoliko istraživanja je pokazalo da regularna masaža može da ublaži bol, ukočenost i smanjenu pokretljivost u zglobovima. Ukoliko se sami masirate, znajte da za to možete koristiti kokosovo, maslinovo ili ulje bijelog luka, za što bolje efekte. Nemojte previše pritiskati bolno mjesto, već sve radite laganim pokretima.

Gubitak tjelesne težine

Ukoliko ste nekada imali prekomjernu kilažu, sigurno vam je poznato koliki to pritisak stvara na kosti i zglobove. Ako patite od bolesti kostiju kao što je osteoporoza, gojaznost može samo da ubrza bolest. Međutim, samo skidanje nekoliko kilograma može da olakša bol i da spriječi stvaranje budućih problema.