Alternativna medicina Medicina

Piće koje štiti zube od propadanja i bolesti desni

Konzumacija crvenog vina povećava plodnost kod žena

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih dejstava na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugeriše da sadrži materije koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Naučnici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže u borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC.

Ali stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerisala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje djelujući u saradnji s ‘dobrim’ bakterijama u probavi. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry naučnici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne duplje.

Naučnici su upoređivali dejstvo dva polifenola iz crnog vina u odnosu na sjemenke grožđa i ekstrakt crnog vina, i na bakterije koje se zalijepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni.

Utvrdili su da polifenoli iz vina smanjuju sposobnost bakterija da se prilijepe. U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani – za koji se vjeruje da je oralni probiotik koji stimuliše rast dobrih bakterija, polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog lečenja. Naučnici priznaju da je ograničenje njihovog istraživanja to da je sprovedeno izvan ljudskog tijela na ćelijama koje su simulirale tkivo desni.

Oni takođe napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj duplji mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom.  Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu gleđ.

Leave a Comment