Bolesti Medicina

Povišen holesterol u krvi: uzroci, simptomi i liječenje

Povišen holesterol uzroci simptomi i liječenje

Često je na pomen holesterola prva pomisao njegova štetnost po zdravlje, međutim njegovo prisustvo u organizmu ključno je za njegovo pravilno funkcionisanje . Holestrol je odgovoran za proizvodnju mnogih hormona u organizmu, izgradnju ćelijske membrane kao i proizvodnju određenih vitamina. Ipak, povišen holesterol u organizmu dovodi do raznih komplikacija po zdravlje čovjeka.

Povišen holesterol u krvi je i ključni faktor za razvoj mnogih srčanih oboljenja koja u poslednje vrijeme nažalost oduzimaju sve više života. Iako je njegovo prisustvo neophodno za pravilno funkcionisanje organizma, često njegove povišene vrijednosti mogu biti pogubne za naše zdravlje.

Dobra vijest je da se nivo holestrola može značajno smanjiti kroz određene izmjene u ishrani. Kao i kod svake zdrave dijete, i ovdje važi pravilo o umjerenosti. Pravilnim kombinovanjem namirnica, moguće je smanjiti povišen holesterol u krvi i za 20 odsto.

Pročitajte i: Heart Tonus kapi – najučikovitiji prirodni preparat protiv hipertenzije

Sadržaj teksta:

Uloga holesterola u organizmu

Holesterol je vrsta lipida, koji proizvodi jetra. Učestvuje u formiranju ćelijske membrane, proizvodnji određenih hormona kao i vitamina D. Holesterol se ne rastvara u vodi, zbog čega ne može samostalno putovati kroz krvotok. Kako bi potpomogla transport holesterola, jetra proizvodi lipoproteine.

Lipoproteini prenose holesterol kao i trigliceride krz krvotok. Dvije glavne vrste lipoproteina su : HDL I LDL lipoproteini poznatiji kao dobar i loš holesterol.

Ukoliko se u vašoj krvi nalazi previše LDL holesterola, ovakvo stanje se najčešće naziva povišen holesterol u krvi.  Ukoliko se ovakvo stanje zapostavi i ne tretira adekvatno, dolazi do kardiovaskularnih oboljenja i pojave srčanog ili moždanog udara.

Povišen holesterol obično ne uzrokuje nikakve simptome zbog čega je potrebno da redovno provjeravate nivoe holesterola u krvi.

Holesterol

LDL holesterol ili “loš holesterol”

LDL holesterol često nazvan i “loš holesterol” ima ulogu prenošenja holesterola u arterije. Stanje u kome je nivo LDL holesterola povišen dovodi do začepljenja zidova arterija.

Povišen LDL holesterol u krvi sužava krvne sudove i povećava krvni pritisak što kao rezultat može imati i zgrušavanje krvi. Zgrušavanje krvi u arterijama srca ili mozga može prouzrokovati srčani ili moždani udar.

HDL holesterol ili “dobar holesterol”

HDL holesterol ili dobar holesterol ima ulogu da smanji povišen LDL holesterol u krvi, vraćajući ga nazad u jetru odakle se uklanja iz organizma. Na ovaj načim smanjuje se LDL holesterol i spriječava njegovo nagomilavanje u krvnim sudovima.

Optimalan nivo HDL holesterola u krvi smanjuje rizik od začepljenja krvnih sudova, bolesti srca kao i moždanih udara.

Povišeni trigliceridi

Trigliceridi takođe predstavljaju vrstu lipida. Dok u vašem tijelu holesterol služi za izgradnju ćelijskog zida i proizvodnju hormona, trigliceridi služe kao izvor energije. Ukoliko unesete više kalorija nego što vaš organizam može da iskoristi, višak kalorija se pretvara u trigliceride koji se nagolimavaju u masnim ćelijama.

Povišeni trigliceridi u krvi nastaju prekomjernim dnevnim unosom kalorija. Povišeni trigliceridi u krvi takođe povećavaju rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Da li ste čuli za tihi srčani udar?

Normalne granice za holesterol u krvi

Normalne granice za holesterol u krvi su : 0,0 -5,20 mmol/l

Mjerenjem nivoa holesterola u apotekama moguće je dobiti vrijednosti koje se samo odnose na ukupni holesterol u krvi. Pored holesterola, potrebno je da uradite laboratorijsko mjerenje HDL kao i LDL holesterola u krvi. Normalne granice za LDL kao i HLD holesterol bi trebale da izgledaju ovako:

  • LDL-holesterol < 3    mmol/L
  • HDL-holesterol > 1    mmol/L
  • HDL- holesterol (za žene) > 1,2 mmol/L

Povišen holesterol, simptomi

Uz povišen holesterol u krvi, nažalost ne dolaze nikakvi simptomi. Ipak ignorisanje problema povišenog holesterola u krvi rizikujete od pojave srčanog i moždanog udara. Nivoe holesterola u krvi potrebno  je stalno pratiti, a posebno ukoliko spadate u grupu sa povećanim rizikom za povišen holesterol u krvi.  Čak i ako se osjećate zdravim, postoji mogućnost da imate povišen holesterol a da niste toga ni svjesni.

U nekim slučajevima, pacijenti često nisu ni svjesni da imaju povišen holesterol sve do pojave srčanog ili moždanog udara. Povjerite da li spadate u rizičnu grupu i redovno kontrolišite nivoe holesterola u krvi, savjetuju doktori.

Povišen holesterol se može desiti svima bez obzira na pol ili uzrast. Za povišen holesterol u krvi mogu biti odgovorni sledeći faktori:

povišen holesterol srčani udar

Ponekad određene osobe imaju veći rizik za povišen holesterol u krvi u zavisnosti od životnog doba, građe ili životnih navika. Žene koje prolaze kroz menopauzu obično imaju povišen LDL holesterol u krvi i sklonije su srčanim bolestima.

Muškarci preko 45 godina također spadaju u rizičnu grupu. Prema određenim istraživanjima, obim struka može biti značajan indikator bolesti srca. Obim struka preko 88 centimetara kod žena dok je kod muškaraca ova brojka 102 centrimetra, može povećati šanse za pojavu srčanih bolesti i dijabetesa.

Da li ste znali da je otkriven lijek protiv gojaznosti?

Kako smanjiti povišen holesterol

Ukoliko vam je dijagnostifikovan povišen holesterol vaš ljekar će vam sugerisati na određene promjene u životnim navikama kako bi vam pomogao smanjiti holesterol. Kako bi uspjeli smanjiti holesterol u krvi potrebno je da se odreknete loših životnih navika poput pušenje ili određenih promjena u ishrani.

Osim toga ljekar će vam prepisati određenu terapiju kako bi vam pomogao smanjiti povišen holesterol.

Pročitajte i : 5 načina da ubrzate metabolizam i riješite se masti?

Koje namirnice izbjegavati

Holesterol je supstanca koju proizvodi jetra, a koja se nagomilava u organizmu konzumiranjem životinjskih proizvoda kao što su meso, mliječni proizvodi i jaja. Jetra proizvodi više holesterola prilikom konzumiranja ovakvih namirnica, stoga način ishrane može značajno uticati na nivoe holesterola.

Namirnice sa visokim udjelom zasićenih masti, trans masti kao i šećera mogu značajno uticati na povišen holesterol u organizmu.

Ukoliko vam je dijagnostifikovan povišen holesterol, postoje određene namirnice koje biste trebali izbjegavati. Najčešće se tu radi o namirnicama koje su izuzetno štetne po zdravlje čak i onda kada nemate povišen holesterol u krvi.

povišen holesterol ishrana

Pržena hrana

Pržena hrana poput mesa ili sira su izvor holesterola zbog čega ih je potrebno izbjegavati kad god je to moguće. Osim toga što obiluju kalorijama, često sadrže i trans masti koje povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti i štetno djeluju po vaše zdravlje na mnogo drugih načina.

Prekomjerna konzumacija pržene hrane povezana je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa.

Brza hrana

Konzumacija brze hrane ključni je faktor rizika za brojne hronične bolesti uključujući i bolesti srca, dijabetes i gojaznost. Osobe koje često konzumiraju brzu hranu imaju tendenciju za povišen holestreol, nakupljanja masnih naslaga na stomaku kao  i poremećaj regulacije šećera u krvi.

Ukoliko želite da regulišete povišen holesterol u krvi, snizite tjelesnu težinu i masnoću kao i da smanjite fakore rizika od srčanih oboljenja u tom slučaju nastojte da sami pripremate svoje obroke i konzumirate manje neprerađenih namirnica.

Prerađeno meso

Prerađeno meso poput kobasica, slanine kao i hot-dogova su namirnice bogate holesterolom koje biste trebali izbjegavati. Učestalo konzumiranje prerađenog mesa povezuje se sa pojavom srčanih oboljenja kao i određenih vrsta kancera.

Istraživanja su pokazala da ubacivanjem prerađenog mesa u svakodnevnu prehranu povećava šanse za razvoj srčanih bolesti i do 40 odsto.

Deserti

Torte, kolači, sladoledi kao i razne vrste slatkiša povećavaju nivo holesterola u krvi. Pretjerano uživanje u slatkom može dovesti do pretjerane gojaznosti tokom vremena. Pretjeran unos šećera povezuje se sa dijabetesom, srčanim bolestima i određenim tipovima raka.

Osim toga, ovakve namirnce su često lišene hranjivih materija koje su potrebne vašem organizmu za njegovo pravilno fukncionisanje, a to su vitamini, proteini i zdrave masti.

deserti

Prirodni lijek za povišen holesterol

Ponekad je povišen holesterol moguće smanjiti bez da uzimate terapiju i lijekove. Primjera radi, ponekad je moguće uz redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja i određene izmjene u ishrani smanjiti holesterol u krvi. Povišen holesterol u krvi se može smanjiti ukoliko se u svakodnevnu ishranu uvrste sledeće namirnice:

  • Bijeli luk
  • Glog
  • Biljni steroli
  • Zobene žitarice
  • Lanene sjemenke

Prirodni lijekovi i tretmani za povišen holesterol imaju za cilj kontrolu nivoa holesterola, sniženja krvnog pritiska i poboljšanje zdravlja srca. Ponekad je povišen holesterol moguće redukovati i alternativnim metodama, u zavisnosti koliko su povišene vrijednosti holesterola u krvi. Postoje brojni zabilježeni slučajevi gdje su pacijenti povišen holesterol uspjeli smanjiti alternativnim metodama uz određene promjene u ishrani.

Lan

Sjemenke lana sadrže visok udio alfa-linoleinske kiseline (ALA). Ovaj tip omega-3 masnih kiselina može pomoći smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja. Određena istraživanja pokazuju kako sjemenke lana mogu znatno sniziti povišen holesterol posebno kod žena u periodu menopauze.

Omega-3 masne kiseline

Najveći izvor omega-3 masnih kiselina se nalazi u ribi kao i ribnim uljima. Preporučuje se konzumacija ribe poput lososa, tunjevine i sardina zbog visokog sadržaja korisnih masti. Stručnjaci preporučuju konzumiranje ribe dva puta sedmično kako bi smanjili šanse za pojavu srčanih oboljenja. Srčanim bolesnicima se preporučuje i uzimanje suplemenata  u obliku omega-3 masnih kiselina, orašasti plodovi poput badema ili soje su takođe odlčan izvor.

omega-3 masne kiseline

Bijeli luk

Bijeli luk se pokazao kao odličan prirodni lijek za povišen holesterol. Konzumacija bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska, smanjenje nivoa holesterola i spriječavanje ateroskleroze.

Biljni steroli

Biljni steroli i stanoli su supstance koje se nalaze u većini voća, povrća i orašastih plodova. Ishrana bogata biljnim sterolima može značajno sniziti povišen holesterol u krvi i smanjiti rizik od bolesti srca i arterija.

Suplementi za povišen holesterol 

Kao dodatak ishrani, možete ubaciti i određene suplemente za snižavanje povišenog holesterola. Prije nego što se odlučite na bilo koji od suplemenata savjetujte se sa svojim ljekarom.

Niacin (Vitamin B3)

Suplementi u obliku niacina mogu smanjiti LDL holesterol i povećati HDL holesterol. Međutim, niacin nikada ne bi trebali uzimati samostalno i bez nadzora zbog mogućih pojava neželjenih dejstava koje se javljaju pri primjeni velikih doza.

L-karnitin

L- karnitin je suplement koji se najčešće koristi za mršavljenje, ali istovremeno snižava LDL holestrol. Uzimanjem samo dva grama L-karnitina u trajanju od tri mjeseca može smanjiti nivo oksidovanog holesterola.

Vježbe za povišen holesterol

Nakon što vam je dijagnostifikovan povišen holesterol, vaš ljekar će vam savjetovati da u vašu svakodnevnicu ubacite i određenu fizičku aktivnost. Pored poboljšanja kvaliteta vaše ishrane vježbanje je jedna od najefikasnijih načina da prirodno smanjite povišen holesterol u krvi.

Ukoliko su vam aktivnosti poput trčanja previše zamorne, nastojte da uključite više aktivnosti u vaš dan koliko god je moguće. Prošetajte nakon ručka, izaberite stepenice umjesto lifta ili telefonske pozive obavljajte stojeći.

Jeste li znali: Menopauza je idealno doba za početak vježbanja 

Pored toga, nastojte da uključite najmanje 30 minuta aktivnog vježbanja svaki dan. Bilo kakva fizička aktivnost će biti od značaja ali sledećih par vježbi su se pokazale posebno efikasnim pri tretiranju povišenog holesterola u krvi.

vježbanje

Trčanje ili džogiranje

Ukoliko su vam zglobovi u dobroj formi i uživate u trčanju, imate sreće jer je trčanje odlično za snižavanje holesterola i regulisanje tjelesne težine. Lagano trčanje ili džogiranje pomoćiće vam u snižavanju holesterola i regulisanju krvnog pritiska.

Brzo hodanje

Brzo hodanje kao i lagana šetnja svakog dana imaće mnogobrojne prednosti po vaše opšte zdravlje, a neki od njih su i smanjenje rizika za povišen holesterol i visokog krvnog pritiska.

brzo hodanje je zdravo

Biciklizam

Biciklizam troši približno istu energiju kao i trčanje, stim da su vaši zglobovi u ovom slučaju mnogo rasterećeniji. Biciklizam se naročito preporučuje starijim osobama koji su podložni artritisu. Studije su pokazale da vožnja bicikla smanjuje rizik od pojave visokog holesterola kao i bolesti srca. Grupa odraslih u dobu između 50 i 65 godina koja se redovno bavila biciklizmom imala 11-18 odsto manje srčanih udara u odnosu na one koji nisu.

Plivanje

Plivanje pomaže u regulisanju tjelesne težine, distribuciju tjelesne masti i nivoa LDL holesterola. Stručnjaci su takođe ispitivali blagotvorne efekte plivanja kod muškaraca, gdje je pokazano da plivači imaju i do 50% manje rizika od pojave srčanog i moždanog udara.

Podizanje tegova

Neka istraživanja sugerišu da je trening otpornosti takođe izuzetno koristan za osobe koje imaju povišen holesterol. Istraživanja pokazuju da su  osobe koje redovno idu u teretanu u stanju da brže očiste LDL iz krvotoka u odnosu na ostale.

Podizanje tegova vam takođe može pomoći da zaštitite i svoje kardiovaskularno zdravlje. Naučnici tvrde da kombinovanje vježbi otpornosti i aerobnih vježbi pomaže u smanjivanju tjelesne težine i masnoće više od bilo koje druge vježbe.

Pročitajte i : Trening u teretani kako vježbati podizanje tegova?

Joga

Još jedna od aktivnosti koja se pokazala korisnom u snižavanju holesterola jeste joga. Istraživanja kažu da joga može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i direktno uticati na nivo holesterola u krvi. Studije pokazuju kako tromjesečni program joge pomaže u smanjenju ukupnog holesterola kao i LDL holesterola. Učesnici su praktikovali samo jedan sat joge dnevno.

Štitna žlijezda: simptomi koje ne smijemo ignorisati