Bolesti Medicina

Šta je prišt na prstu?

Man holding his hand - pain concept

Panaricijum, prišt na prstu je infekcija bilo kojeg dijela prsta. Izazivač panaricijuma je zlatni stafilokok. Budući da su ruke “normalno” prljave, svaka ogrebotina, svaki trn, svaki ubod može da dovede do panarcijuma. Postoje tri velike grupe.

Sadržaj teksta:

Površinski panaricijumi

Ovi su najčešći i najmanje opasni. Gnoj se lokalizuje u jednom od slojeva kože. Postoje tri vrste

  • Fliktenoidni panaricijum je najčešći i u narodu poznat pod različitim imenima, zavisno od kraja. Počinje bolom u vidu sijevanja, zatim se pojavljuje plik usljed nakupuljanja gnoja. Liječi se jednostavnim skidanjem gornjeg sloja kože.
  • Olokonokatni panaricijum je posljedica uboda pri sječenju zanoktica, ili njihovog oštećenja na drugi način. Prišt na noktu razvija se prema korijenu nokta. Svi dijelovi koji su odvojeni treba da se uklone hirurški.
  • Podnokatni panaricijum je posljedica oštećenja nokta ili inficiranog krvnog podliva ispod nokta. Gnoj koji se nalazi pod pritiskom, ima tendenciju da odvoji nokat i prouzrokuje veoma jake bolove. Treba isjeći dio nokta i ispustiti gnoj. Nokat će nastavili da normalno raste.
  • Eritematozni panaricijum je limfangitis prsta, koji počinje osjećanjem »pečenja« i lakog crvenila. Izliječi se alkoholnim oblogama za nekoliko dana.
    Antrakoidni panaricijum je čir prsta koji se lokalizuje na stražnjoj strani prve falange.

povrsinski-prist-na-prstu

Potkožni panaricijumi

Smješteni su u potkožnim predjelima prstiju. Postoje dvije vrste ovih panaricijuma:

  • Panaricijum dubljih mekanih dijelova posljedica je dubokog uboda. Bolesnik dolazi Ijekaru zbog bolnih »sijevanja« koja mu ne daju da zaspi. Prst otiče i tkivo je zategnuto. Javlja se temperatura. Pogrešno je vjerovanje da se u ovom stadijumu izlječenje može postići antibioticima. Oni mogu samo malo ublažiti simptome, dok infekcija i dalje napreduje u dubinu, nastavljajući destruktivne procese.
  • Panaricijum druge i prve fa­lange karakteriše pored klasičnih znakova panaricijuma i prst savijen u obliku kuke što ne treba zamijeniti s položajem prsta u dubokom panancijum gdje su zahvaćene ovojnice letiva pregibača prstiju.

Duboki panaricijumi

Oni zahvataju omotače pregiba prstiju, falange i zglobove prsta. Panaricijumi ovojnica ili gnojni tenosinovitisi mogu da budu primarni zbog dubokog uboda, ili sekundarni, kao posljedica potkožnog panaricijuma prve falange.
Panaricijumi tri srednja prsta ostaju lokalizovani na dijelu ovojnice prsta, zaustavljajući se na bazi prstiju. Izazivaju jake bolove i znatno povećanje temperature. Prst je polusavijen u obliku kuke i ne može se ispraviti. Javlja se i bol posebne vrste, udaljen od ulaznih vrata infekcije, tj. u sredini dlana.

Kako se liječi?

Liječenje je hirurško. Mogu se kosnatatovati različiti tipovi oštećenja. U početku ovojnica jc otečena i zategnuta zbog sadržaja mutne tečnosti. Poslije otvaranja i ispiranja ovojnice, prst ponovo dobija normalnu pokretljivost. Nasuprot ovome, u odmaklom stadijumu gnoj razara ovojnicu i tetivu i uprkos liječenju, prst ostaje manje ili više ukočen zbog zaostalih priraslica.

Trnjenje ruku i nogu, šta nam tijelo poručuje

Leave a Comment