Ishrana Zdrav život

Zašto ne smijemo piti vodu iz plastične boce koja je stajala u autu?

Zašto ne smijemo piti vodu iz plastične boce koja je stajala u autu

Tokom vrućih ljetnih mjeseci postoji više razloga zašto biste vodu trebali piti dobro ohlađenu. U vrelim ljetnim mjesecima, automobil koji je stajao na suncu doseže temperaturu i do 70 stepeni. Pri tako ekstremnim temperaturama nije ni poželjno sjesti u automobil, a načunici navode  da konzumiranje pića iz plastične boce koja je bila u njemu može biti posebno opasno.

Naime, plastične boce izložene visokim temperaturama otpuštaju štetne hemikalije iz plastike koje dalje migriraju u vodu. Kako bi razjasnili ima  li istine u ovim strahovima, naučnici su pratili koncentraciju bisfenola i antimona u vodi izloženoj visokim temperaturama.

plastična boca u zagrijanom autu

Podaci dobijeni mjerenjem pokazuju kako sa na temperaturama višim od 25 stepeni Celzijusa, koncentracija antimona u plastičnim flašicama poraste čak dvostruko. Antimon je metal čije se toksično djelovanje povezuje sa bolestima pluća, srca i gastrointestinalnim bolestima, a u određenim studijama se navodi i kao „potencijalni kancerogen“.

Studije su takođe pokazale da boce pri zagrijavanju ispuštaju i bisfenol A – jedinjenje koje u organizmu oponaša estrogen i dovodi do hormonske neravnoteže. Bisfenol A se takođe povezuje sa raznim bolestima poput dijabetesa ili pretilosti. Danas je upotreba bisfenola pri proizvodnji plastične ambalaže strogo zabranjena u zemljama širom svijeta, a moguće ga je pronaći samo ukoliko proizvođači koriste recikliranu plastiku.