Fitnes Zdravo tijelo

Zašto nije potrebno da vježbate svakodnevno?

vježbanje

Svi znamo da vježbanje ima puno zdravstvenih prednosti, ali šta ako imate suviše zauzet raspored koji vam ne ostavlja prostora za svakodnevni trening? Kako se ispostavilo, ne morate vježbati svaki dan kako biste imali koristi.

Naravno, redovnije vježbanje učiniće više za vašu kondiciju, ali što se tiče zdravstvenih koristi, nekoliko puta sedmično je dovoljno, što je dobra vijest za sve one koji vježbaju samo vikendom.

Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine koje je obuhvatilo 63.000 odraslih Britanaca, pokazalo je da oni koji vježbaju jednom ili dva puta sedmično imaju 30 odsto nižu stopu smrtnosti od onih koji koji ne vježbaju nikako. Ta stopa je veća za samo 5 odsto kod ljudi koji vježbaju više od 3 puta sedmično, odnosno njihova stopa iznosi 35 odsto, što je jako mala razlika.

Učesnici istraživanja praćeni su tokom dužeg vremenskog perioda, od 1994. do 2012. godine, a takođe se pokazalo da oni koji rade vježbe jednom ili dva puta sedmično (ukupno 150 minuta) imaju manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja i raka. Međutim, neredovno vježbanje ima i svojih mana, kao što je veći rizik od povreda.

Ovi rezultati znače jednu važnu stvar: nije važno koliko često vježbate, već koliko vremena ukupno provedete vježbajući u toku jedne sedmice. Ako vas zabrinjava manjak vremena, nemojte se fokusirati svakodnevno vježbanje, već fokus prebacite na ono što možete, kada možete. Kada je u pitanju rizik od povreda, nemojte se preforsirati i raditi vježbe koje nisu u skladu sa vašom kondicijom.

Leave a Comment