Ishrana Zdrav život

Zdravstvene dobrobiti orašastih plodova

orasasti plodovi zdravlje

Orašasti plodovi osim što su izvrsnog okusa prepuni su proteina, vlakana, esencijalnih masti, vitamina i minerala pa su stoga najzdravije grickalice. Imaju različite prehrambene vrijednosti a u nastavku pročitajte koje zdravstvene prednosti nude.

Bademi

Ako izbjegavate mliječne proizvode, kalcijem bogati bademi su dobar izbor da osigurate dovoljno ovog minerala za izgradnju kostiju. Bademi su takođe krcati vitaminom E, hranjivim sastojkom koji pomaže da se poboljša stanje i izgled kože. Badem jer još zdraviji neoguljen jer je njegova ljuska prepuna flavonoida – spojeva koje štite srce.

Brazilski orasi

Idealni su za one sa umanjenom funkcijom štitnjače jer su dobar izvor selena koji je potreban za proizvodnju aktivnog hormona štitne žlijezde. Selen takođe podiže imunitet i pomaže da rane zarastu. Potrebno je samo tri ili četiri brazilskih oraščića dnevno kako bi organizam dobio potrebne količine selena.

Kesteni

Ovo je orašasti plod sa najmanje masti i kalorija a u sirovom obliku su dobar izvor vitamina C. Takođe u svom sastavu imaju i vitamin B6. Brašno od kestena može se koristiti kao bezglutensko brašno za pite I kolače.

Lješnjaci

Jedite lješnjake ako ste zabrinuti zbog visoke razine homocisteina, aminokiseline koja koja je povezana sa srčanim problemima, kao i stanja poput Parkinsonove bolesti . Lješnjaci su dobar izvor folne kiseline koja igra ključnu ulogu u održavanju homocisteina u normalnim razinama.

Pistacije

Budući da su posebno bogate vitaminom B6, koji je važan za održavanje hormona u ravnoteže, pistacije su dobar izbor za one s problematičnim menstruacijama. Oni su jedini orašasti plod koji sadrži veće razine luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji igraju važnu ulogu u zaštiti zdravlja očiju. Pistacije takođe sadrže kalij i vlakna.

Orasi

Visok nivo antioksidansa u njihovom sastavu znači da su korisni u borbi protiv raka. Oni su takođe dobar izvor mono-nezasićenih masti dobrih za srce a studije su pokazale da pomažu sniziti loš holesterol (LDL). Izvrsna su alternativa ako ne jedete masnu ribu jer sadrže omega-3 masne kiseline.

Makadamija orasi

Zbog visokog procenta masti, makadamija orasi se često koriste za dodavanje okusa i teksture jelima a dobro se kombinuju i sa slanim i sa slatkim jelima. Obiluju vlaknima i mineralima uključujući magnezij, kalcij i kalij.

Leave a Comment