Medicina Savjeti Savjeti Zdravo tijelo

10 najčešćih navika kojima uništavate svoje zdravlje

nezdrave navike

Ako tražite način da poboljšate svoje zdravstveno stanje, mijenjanje ovih loših zdravstvenih navika (ili barem nekih od njih) moglo bi da bude upravo ono što vam je potrebno. Ovo je 10 najčešćih negativnih svakodnevnih navika:

1. Ne nanosite na kožu redovno kremu za sunčanje

Što je veća nadmorska visina na kojoj se osoba nalazi (na primjer, tokom planinarenja i skijanja), ultraljubičasti zraci prodiru dublje u kožu. Istraživanja su pokazala da redovna upotreba zaštitnog faktora 15, i više, smanjuje rizik od pojave raka kože do 40 odsto, a melanoma do 50 odsto.

2. Sjedite po čitav dan

Rezultati istraživanja iz 2013. godine pokazali su da 83 odsto Amerikanaca većinu dana provede sjedeći. “Mnogobrojne studije pokazale su da sedentaran stil života ima značajan utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje, poput povećanog rizika za razvoj raka, dijabetesa, krvne ugruške, smanjenu mentalnu pažnju i produktivnost”, kaže Keri Šmic iz kompanije Ergotron. To ne znači da bi trebalo svaki dan da trčite maraton – čak i male promjene mogu da budu od velike koristi. Na primjer, stajanje za vrijeme gledanja reklama na televiziji, ili izlazak dvije-tri stanice ranije iz autobusa i pješačenje do kuće.

3. Ne spavate dovoljno

Nedovoljna količina sna može da prouzrokuje niz zdravstvenih problema poput hipertenzije, dijabetesa, depresije, srčanih bolesti, gojaznosti i upalnih procesa koji oštećuju tkiva. Mozak takođe trpi, pa je rezultat slabija koncentracija, lošije performanse i promjenljivo raspoloženje.

4. Čim ustanete, ili stignete na posao, hvatate se za šolju kafe

Tačno je da kofein može da pomogne metabolizmu da se ujutro aktivira, da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, i da čak može da smanji šanse za prijevremenu smrt. Ali, to ne znači da je kafa prva stvar koju bi trebalo da unesete u želudac kada se probudite. Eliza Sevidž navodi da je organizam poslije buđenja dehidriran, s obzirom na to da za vrijeme spavanja ne unosimo hranu i vodu. Međutim, kafa ima svojstvo diuretika, tako da samo pogoršava dehidrataciju, naročito zimi, kada grijanje isuši vazduh u zatvorenim prostorijama. Umjesto kafe, najbolje je ujutro popiti čašu vode.

5. Zatrpavate sebe obavezama

Današnje društvo prvenstveno je usmjereno na produktivnost, pa ne čudi što se očekuje da na dnevnom nivou odradimo koliko god možemo stvari. Ipak, ova navika može da ima toksično dejstvo na organizam i nakon nekog vremena dovede do takozvanog sagorijevanja. Ako želite da izbjegnete hroničan stres, naučite zato da kažete “ne” obavezama i pozivima na izlazak. Umjesto toga, izdvojite određeno vreme za odmor.  Isto važi za prekovremeni rad – ako je ikako moguće, pokušajte da ga svedete na minimum.

6. Koristite Gugl za riješavanje zdravstvenih problema

Ova praksa vrlo je opasna, s obzirom na to da može da prouzrokuje odlaganje postavljanja dijagnoze i primjene tretmana.

7. Jedete u hodu

Posezanje za sendvičem za vrijeme rada u kancelariji možda vam se može učiniti kao pobjeda na polju multitaskinga, ali vjerovatno niste svjesni da ovakav način ishrane može da prouzrokuje niz problema sa varenjem. Ako jedete suviše brzo, i pod stresom, osim problema sa varenjem, može da dođe i do gojaznosti.

8. Ne odvajate se od smartfona po čitav dan

Ko bi rekao da jedan mali smartfon može da izazove toliko problema sa kičmom? Loše držanje utiče na strukturu cijelog organizma, počevši od vratnih pršljenova, ligamenata i kostiju, do bolova u kičmi i artritisa. Pokušajte da postavite telefon u visini očiju, da se redovno istežete i da smanjite vrijeme provedeno pred ekranom. Plava svjetlost koju emituju elektronski uređaji takođe ometa san.

9. Ne vodite računa o dentalnoj higijeni

Jedna od najvećih grešaka koju možete da napravite jeste da držite četkicu za zube na otvorenom jer svako povlačenje vode na WC šolji uzrokuje širenje fekalnih bakterija, od kojih neke završavaju na četkici, ističe Kris Kamer, osnivač Američke akademije za oralno sistemsko zdravlje.  Takođe nipošto ne bi trebalo dijeliti četkicu sa drugom osobom jer se na taj način šire različiti tipovi bakterija i virusa.

10. Nesvjesno unosite šećer u organizam

Američka asocijacija za zdravlje srca ističe da bi maksimalna količina šećera koju odrasli unose u toku dana trebalo za muškarce da iznosi 37,5 grama (devet kašičica), odnosno 25 grama (6 kašičica) za žene.  Jedna od najgorih stvari koje možete da uradite sebi zato jeste nesvjesno unošenje prekomjerne količine šećera. Većinom dolazi iz prerađene hrane, poput kečapa, jogurta sa smanjenim procentom masnoća, pahuljica za doručak… Zato pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima, a ako vas baš uhvati želja za slatkim, najbolje bi bilo da nezaslađenom grčkom jogurtu dodate malo meda.

Leave a Comment