Ishrana Savjeti Zdrav život Zdravo tijelo

14 znakova koji vam poručuju da vam je tijelo puno toksina

kako prestati jesti slatko
Toksini se nagomilavaju u tijelu iz hrane i pića, ali i kroz kožu i zrak koji udišemo. Kada je ta količina prevelika, tijelo pati i pojavljuje se ovih 14 simptoma. Tada je tijelo potrebno očistiti…
Dobro je omogućiti probavi da se malo odmori i kasnije bolje radi. Naime, što je probava bolja, i mi smo zdraviji.

Sadržaj teksta:

1. Žudnja za šećerom

Prehrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se organizam ponaša kao da je na vožnji roller-coasterom jer naglo podiže i spušta šećer u krvi te utječe na hormon leptin (odgovoran za glad) što rezultira time da ljudi posežu za nezdravom hranom. Nakon detoksa organizam će se oporaviti, hormoni vratiti u normalu i onda možete početi jesti nutritivno bogate namirnice.

2. Probavne smetnje

Ovo je jedan od očiglednih znakova da je tijelu potreban detoks. Zatvor, dijareja (proljev), nadutost i vjetrovi nisu samo neugodni nego su i jasan znak da se ne hranite kako biste trebali i da crijevima treba ‘resetovanje’.

3. Sklonost sezonskim alergijama

oslabljen imunitet

Ako crijevna mikrobiota nije u ravnoteži to znači i da je imunitet loš. A budući da su sinusi svojevrsni nastavak probavnog sistema, logično je da zdravlje probavnog trakta utiče na sezonske alergije.

4. Jedete zdravo, ali se tako ne osjećate

Iako jedete zdravo to ne znači da povremeno ne trebate napraviti detoks. Eliminacijom određene hrane na neko vrijeme dat ćete svojim crijevima predah i tako odstraniti štetne toksine iz organizma i osnažiti ga.

5. Koža nije čista

Kada se u tijelu nakupe toksini to može utjecati na slabiji rad jetre (koja je glavni organ za detoksikaciju). Budući da se kroz kožu putem znoja također izbacuju štetne tvari iz organizma, svi ti toksini mogu se pokazati na površini kože u obliku akni, osipa i upalnih procesa.

6. Stalno ste umorni?

konstantni umor

Stalan umor može imati i dublji problem koji se odnosi na rad nadbubrežne žlijezde. Do tog poremećaja dolazi kada mozak i nadbubrežne žlijezde nemaju dobru komunikaciju zbog povišenog nivoa kortizola do koje dolazi zbog nakupljenih toksina, upala i disbalansa mikrobiote.

7. Zaboravljate često

Ako se naprežete prisjetiti nekih pojedinosti koje su se dogodile tog dana, vaš mozak je “zamagljen”. Kada tijelo ne može dovoljno brzo eliminisati toksine oni se skupljaju u tijelu i uzrokuju upale. Previše upala oštećuje zaštitnu barijeru krvi u mozgu i slabi pamćenje. Detoks će eliminisati otrove što će ublažiti upalni oksidacijski stres u hipotalamusu pa ćete moći i jasnije razmišljati.

8. Bol u zglobovima

Kronična upala ostavlja posljedice na mišićima i zglobovima. Ako su zglobovi i mišići često bolni, ukočeni i kruti, osobito ako vježbate, to je veliko upozorenje da se u tijelu odvijaju upalni procesi.

9. Stalno ste pod stresom

Detoksikacija ne podrazumijeva samo izbacivanje nepoželjnih namirnica, nego i smanjenje stresa jer je on veliki okidač za autoimune bolesti te depresiju.

10. Ideja o detoksikaciji vam izaziva nervozu

brza hrana toksini

Ako vam sama pomisao na odricanje od omiljenih namirnica ili pića izaziva nelagodu to može značiti da imate nezdrav emocionalni odnos prema hrani.

Umjesto da hranu doživljavate kao gorivo za svoje tijelo, moguće je da je koristite kao nagradu ili kaznu. Detoksikacija vam može pomoći da shvatite je li vaš odnos prema hrani povezan s emocijama pa ćete uspjeti nakon te analize napraviti korak dalje.

11. Borite se s kilogramima

Potrebno je shvatiti da prvo treba ozdraviti da bi se kilogrami izgubili. Ako postoji neravnoteža u crijevima između dobrih i loših bakterija, odnosno kada loše bakterija prevladaju dolazi do upalnih procesa i usporavanja metabolizma. Stoga je potrebno uzeti vremena i prvo liječiti crijeva.

12. Hormoni vam “divljaju”

Smanjen libido, poremećaj menstrualnog ciklusa i nemogućnost mršavljenja ukazuju na probleme s hormonima. Problemi s hormonima mogu izazvati hronične upale, a jedan od češćih uzroka je neadekvatna prehrana.

13. Neugodan miris

smrad ispod pazuha

Neugodan miris tijela i zadaha su znakovi da su nataloženi toksini u tijelu dosegli opasnu razinu. Zato umjesto da koristite dezodoranse, radije pijte zelene sokove.

14. Imate problema sa spavanjem

Probleme sa spavanjem uzrokuje nepravilan rad hormona leptina i nadbubrežne žlijezde. San će se poboljšati kada se riješite toksina i eliminišete upalne procese u tijelu.

Leave a Comment