Medicina Tretmani

3D jajnici spas za neplodnost

3d printani jajnici

Miševi čiji su jajnici uklonjeni i zamijenjeni umjetnom strukturom mogu prirodno imati potomke, novo je naučno otkriće koje bi moglo dovesti do “svetog grala bioinžinjeringa” kod ljudi.

Jajnici su napravljeni od želatine i ištampani pomoću 3D štampača kako bi se stvorila rešetka koja može držati folikule s jajašcima.

Naučnici su rekli da bi se nova tehnika jednog dana mogla koristiti za vraćanje plodnosti ženama koje su ostale neplodne zbog liječenja raka.

Takođe, nadaju se da bi ovo otkriće moglo biti korisno prilikom dizajniranja niza umjetnih organa i na taj način pomoći ljudima koji su osuđeni na duge liste čekanja za doniranje organa ili na postupke kao što je dijaliza.

“Korištenjem bioinženjeringa, umjesto presađivanja organa iz leševa, stvaraju se organske strukture koje funkcionišu i vraćaju zdravlje tkivu osobe kojoj su presađeni, to je sveti gral regenerativne medicine”, izjavila je Teresa Woodruff, profesorica sa Univerziteta Northwestern u SAD-u.

U prošlosti naučnici su uspijevali sačuvati plodnost ali je nikad nisu uspjeli povratiti, što ovo otkriće čini revolucionarnim. Umjetni jajnici će imati funkciju stvaranja hormona estrogena i progesterona, pa će tako žene moći imati djecu prirodnim putem.

“Uzbudljiv dio ovog novog otkrića jeste to da ćemo biti u stanju da napravimo jajnike koji će jednog dana pomoći vratiti plodnost mladim ženama koje su preživele rak, kao i djeci u pubertetu koja su morala proći kroz liječenje koje je za posljedicu imalo neplodnost”, dodaje Woodruff.

Kao materijal je korištena želatina, hidrogel napravljen od kolagena, koji se nalazi u ljudskim kostima i koži te je siguran za upotrebu .

“Većina hidrogelova je jako slaba budući da se uglavnom sastoji od vode i često se samo uruši. Ali, pronašli smo pravu temperaturu za proizvodnju želatine koja joj omogućava da bude stabilna i da se može nadograđivati drugim želatinastim strukturama”, objašnjava profesorica Ramille Shah.

Iako je ovo jedan veliki korak naprijed, potreban je dodatni rad kako bi se procijenilo hoće li sintetički jajnici funkcionisati kod ljudi jednako efikasno kao i kod miševa, te da ne postoji rizik od kancerogenih ćelija.

Leave a Comment