Medicina

5 neočekivanih stvari kojima se možete predozirati

5 neočekivanih stvari kojima se možete predozirati

Iako se predoziranje često odnosi na određenje ljekove ili ilegalne supstance poput droga, često se možemo predozirati supstancama koje se smatraju neškodljivim a postaju otrovne pretjeramo sa njihovim unošenjem. Namirnice koje su se našle na listi mogu biti izuzetno korisne u normalnim količinama, dok pretjeranim konzumiranjem vas mogu odvesti u bolnicu, a ponekad čak i smrt.

Sadržaj teksta:

Soja sos

2013 godine u Virdžiniji zabilježen je slučaj predoziranja soja sosom, gdje je 19-godišnji mladić iznenada pao u komu nakon što je popio skoro 1L soja sosa i dospio u stanje hiponatrinemije. Hipernatrinemija je stanje kada organizam postane prezasićen solju. Nakon što previše soli dospije u naš krvotok, organizam uzma vodu iz raznih dijelova tijela uključujući i mozak, pokušavajući na taj način da smanji koncentraciju soli. Mladić iz Virdžinije je prvi zabilježen slučaj predoziranja soja sosom kao i prva osoba koja je uspjela da preživi sa tolikom količinom soli u organizmu bez trajnih posljedica na mozak.

soja sos

Čaj

Prekomjerno konzumiranje čaja može dovesti do otkazivanja bubrega, a upravo to se i desilo 56-godišnjaku koji je pio 16 litara čaja svaki dan. Nakon što se požalio na mučninu, slabost i bol u tijelu doktori su ubrzo otkrili da se radi o teškom opterećenju bubrega. Do oštećenja bubrega došlo je zbog pretjerane količine hemijske supstance pod imenom oksalat. Oksalati se prirodno nalaze u nekim vrstama čajeva, a mogu izazvati oštećenje bubrega ukoliko u organizam dospiju u prekomjernim količinama. Prema istraživanjima naučnima sa Harvarda, četiri čaše čaja dnevno su sasvim dovoljne.

čaj

Pasta za zube

Čak i previše paste za zube može imati tragičan ishod. Na pastama za zube uvijek stoji naznačen znak upozorenja “ne gutati” jer fluor koji se nalazi u pastama za zube može imati toksično dejstvo u organizmu. Konzumiranjem prevelike količine zubne paste koja ne sadrži flor samo će prouzrokovati neugodan osjećaj i mučninu stomaka, dok prekomjerno gutanje paste za zube sa florom može imati fatalan ishod. Ipak, u najrizičniju grupu spadaju djeca zbog svoje male tjelesne mase zbog čega je na pastama uvijek naznačeno uzimanje količine manje od zrna graška za djecu mlađu od 6 godina. Simptomi trovanja florom uključuju vrtoglavicu, mučninu i slabost.

pasta za zube

Tunjevina

Bilo da se radi o sirovoj, kuhanoj ili konzerviranoj tuni- sve one u sebi sadrže određene količine žive. Živa se može naći u raznim vrstama morske ribe, dok tunjevina prednjači jer se kao predator hranim manjim ribama zbog čega dolazi do bioakumulacije žive. Živa je izuzetno toksična čak i u malim količinama zbog čega je bitno obratiti pažnju o količini tunjevine koju konzumirate. Većina ljudi je svjesna toksičnog dejstva žive i njenog prisustva o tunjevini, ali vječito pitanje ostaje koliko tune je previše? Različite vrste tunjevine sadrže različite količine žive u sebi, ali u svakom slučaju ukoliko budete praktikovali svakodnevno konzumiranje tunjevine na duži vremenski period vrlo je vjerovatno da ćete doživjeti trovanje živom.

Pročitajte i: Tunjevina u konzervi: Opasnost trovanja živom?

Vitamini

Konzumiranje vitamina izuzetno je korisno za naše zdravlje, ali pretjerano unošenje može izazvati razne komplikacije pa čak i rak. Vitamini nerastvorni u vodi poput vitamina A nemaju mogućnost izlučivanja iz tijela urinom ukoliko dođe do pretjeranog unošenja, zbog čega se nagomilavaju u tijelu do nivoa opasnih po zdravlje oštećujući jetru i centralni nervni sistem. Vitamini rastvorljivi u vodi poput vitamina C se prirodno izlučuju iz tijela prije nego što dođe do toksičnog efekta. Predoziranje vitaminom C dovodi do dijareje, grčeva u stomaku, a ponekad čak i do stvaranja bubrežnog kamenca.

vitamini