Medicina Savjeti

5 razloga zbog kojih ne možete ostati trudne

trudnoca

Glavni faktori koji smanjuju šanse da dobijete bebu su dobro poznati: porođaj i dojenje, upotreba pilule za kontrolu rađanja, pušenje. Međutim, vrlo često i odsustvo ovih razloga ne garantuje da ćete zatrudniti.

Sadržaj teksta:

Konzumirate previše nezdravih masti

Masti u pekarskim proizvodima, picama, grickalicama kao što su čips, pržena hrana – mogu negativno utjecati na plodnost, što znači da ovulacija nije uspješna. Pokušajte da ograničite jedenje ove hrane – njihovo konzumiranje (umjesto zdravih ugljenih hidrata) može uzrokovati do 73% povećanog rizika od poremećaja ovulacije. Kada žudite za ovim trans ugljenim hidratima, bolje je jesti grickalice kao što su bademi ili jogurt sa jagodama.

Previše vježbate

Vježbanje može u određenoj mjeri poboljšati vašu plodnost, ali je važno odrediti količinu dnevne vježbe. Previše njih može utjecati na ravnotežu energije i negativno utiče na vaš reproduktivni ciklus. Istraživanje je pokazalo da dugotrajna i intenzivna dnevna vježba može utjecati na vašu sposobnost da zatrudnite. Moderacija je ključ za održavanje zdravlja i dobrobiti.

Premršave ste

Imajući niži od normalnog BMI-a, može dovesti do povećanog rizika disfunkcije ovarijuma, te neplodnosti. Poremećaji u ishrani mogu biti povezani sa nižim BMI-om i ponekad mogu negativno utjecati na menstruaciju i plodnost. Ako nemate mogućnost da pratite ishranu, možete koristiti specijalizovane aplikacije koje će pratiti vaše kalorije i težinu kao i druge simptome povezane sa zdravljem.

Vaš partner je pun stresa

Studije pokazuju da na plodnost čovjeka značajno utiču životni stresovi, uključujući rad, porodicu i društveni život. Najveći negativan uticaj ima čovjekova nesposobnost da se nosi sa ovim problemima.

Ne računate plodne dane kako treba

Ponekad je teško napraviti precizna predviđanja, naročito ako je vaša menstruacija neregularna. Međutim, tehnologija vam može pomoći. Postoje aplikacije kao što su Flo Period Tracker (besplatno za iOS i Android) koji prave precizna predviđanja ciklusa. Pored toga, kada zatrudnite, možete zadržati aplikaciju jednostavnim prelaskom na “mode” trudnoće i uživate u informacijama o razvoju bebe i personalizovanim zdravstvenim uvidima.

Leave a Comment