Ishrana Savjeti Zdrav život Zdravo tijelo

6 razloga zašto je dobro piti toplu vodu

topla voda koristi

Mnogi od nas su stekli naviku da dan počinju sa čašom svježe vode, čajem ili kafom. Kada pijemo vodu, gotovo uvijek biramo hladnu jer osvježava, međutim, najbolja za prazan želudac je topla voda.

Pijenje tople vode na prazan želudac pogoduje probavnom sistemu i stimuliše izbacivanje toksina koji utiču na imunitet. Prema riječima stručnjaka, najbolje je započeti dan čašom tople vode s limunom ili čajem, što umanjuje aktivnost slobodnih radikala u tijelu i daje zaštitnu barijeru protiv više bolesti.

Iako topla voda nije baš najprijatnija za pijenje, postoji mnogo razloga da je počnete piti, bilo samostalno, sa limunom ili kao čaj.

U nastavku pročitajte 6 razloga da stvorite tu naviku:

Sadržaj teksta:

1. Sprečava preuranjeno starenje

Kada naše tijelo nakuplja toksine, ono postaje sklono bolestima i starenju. Topla voda može pomoći da se tijelo očistiti od toksina. Osim toga, obnavlja stanice kože što može dovesti do povećanja njene elastičnosti.

2. Poboljšava probavu

Voda i druge tekućine stimulišu probavni sistem i pomažu našem tijelu da bolje probavi hranu. Hladna voda nakon obroka može učiniti više štete nego koristi. Pijenje hladne vode stvrdnjava ulja i masti u hrani koju smo pojeli, što otežava varenje i stvara masne naslage. Stručnjaci preporučuju zamjenu hladne sa čašom tople vode.

3. Pomaže kod mršavljenja

Ako pokušavate izgubiti na težini vjerovatno ste čuli da čaša tople vode svako jutro može biti korisna. Topla voda povećava tjelesnu temperaturu, što s druge strane ubrzava metabolizam. Porast metaboličke aktivnosti daje tijelu mogućnost da sagori više kalorija tokom dana.

Započinjući dan čašom tople vode sa limunom pomažete tijelu razgradi masno tkivo. Osim toga, limun sadrži pektin što kontroliše žudnju za hranom.

4. Sprečava zatvor

Mnoge namirnice koje konzumiramo svaki dan teško su probavljive i zbog toga mnogi ljudi pate od sporog crijevnog tranzita. Ovo stanje, takođe poznato kao zatvor, uzrokuje teškoće u eliminisanju otpada iz tijela, nadimanje, bol i neugodu. Pijenje tople vode može pomoći u poboljšanju crijevnih pokreta u borbi protiv zatvora.

5. Ublažava bolove

Čaša tople ili vruće vode ponekad može biti najbolji lijek za ublažavanje menstrualnih grčeva i glavobolje. Toplota ima umirujući efekat na tijelo, pomaže opustiti stomačne mišiće i tako ublažava grčeve. Prema nekim istraživanjima, pijenje tople vode potiče cirkulaciju što je čini idealnom za liječenje grčeva u mišićima.

6. Pomaže da zaspite

Kada pijete toplu vode za vrijeme obroka, posebno tokom večere, prije nego što odete u krevet, to će pomoći vašem tijelu da se opusti i na taj način potaknuti san.

Leave a Comment