Medicina Savjeti

6 znakova da imate problema sa štitnom žlijezdom

Problemi sa štitnom žlijezdom

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitnom žlijezdom mogu se razvijati postepeno ili iznenada. U nekim slučajevima su relativno blagi, dok u nekim slučajevima mogu biti ozbiljni i značajno mogu uticati na kvalitet života. U nastavku vam donosimo 6 poznatih znakova i simpotoma koji ukazuju da imate problema sa štitnom žlijezdom i da bi trebalo da posjetite ljekara.

Sadržaj teksta:

Iscrpljeni ste i imate problema sa snom 

Ako ste umorni i nakon osam sati spavanja ili ako vam se često javlja potreba za snom vrlo je vjerovatno da vam štitna žlijezda usporeno radi, tačnije, radi se o hipotireodizmu. Sa druge strane, ako imate problem da zaspite moguće je da imate hipertireodizam ili ubrzan rad štitne žlijezde.

iscrpljenost i problemi sa snom

Gubite ili dobijate na težini

Iznenadne promjene kilaže ukazuju na ubrzan ili usporen rad štitne žlijezde. Ako uz pravilnu ishranu i redovno vježbanje i dalje imate problem na viškom kilograma, vaša štitna žlijezda vjerovatno usporeno radi dok nekontrolisan gubitak kilograma može biti uzorkovan hipertireodizmom.

promjene u tezini

Depresivni ste, anksiozni i imate panične napade

Konstantna ili privremena anksioznost, depresija i panični napadi su takođe jedni od simptoma koji ukazuju na probleme sa štitnom žlijezdom. Hipotireodizam se često povezuje sa depresijom, dok je za anksioznost i panične napade uglavnom odgovoran ubrzan rad štitne žlijede ili hipertireodizam.

depresija,anksioznost i panični napadi

Opadanje kose i promjene na koži

Opadanje kose jedan je od glavnih simpoma bolesti štitne žlijezde. Kod hipotireodizma, vaša kosa može postati suha i lomljiva, dok je koža obično suha i zadebljala naročito u predjelima peta, koljena i zglobova. Kod hiperireodizma, opadanje kose takođe može da se javi. Kosa u tom slučaju postaje tanja i osjetljivija.

opadanje kose

Imate problema sa nadimanjem

Probavne smetnje su takođe jedan od pokazatelja da sa vašom štitnom žlijezdom nešto nije u redu. Dugoročna konstipacija često može biti povezana sa  hipotireodizmom, dok su dijareja i rijetka stolica simptomi hipertireodizma.

problemi sa nadimanjem

Promjene u menstrualnom ciklusu

Promjene u menstrualnom ciklusu su učestala pojava kod osoba koje pate od oboljenja štitne žlijezde. Obilna krvarenja i bolne menstruacije ili skraćen ciklus i neredovna menstruacija mogu biti znak ubrzanog ili usporenog rada štitne žlijezde. Problemi sa štitnom žlijezdom takođe mogu dovesti i do neplodnosti, zbog čega je jako bitno da se obratite ljekaru ukoliko primjetite jedan od ovih simpotoma.