Ishrana Savjeti Zdrav život Zdravo tijelo

7 zdravih navika koje sigurno sebi možete priuštiti

7 zdravih navika koje sebi mozete priustiti

Često smo okupirani mnogim brigama i obavezama koje nam užurban i moderan način
života nameće. Trka za dobrom zaradom, novcem i karijerom nas je odvela u pogrešnom smijeru, a naš fokus bi zapravo trebao biti na našem zdravlju jer je ono i najveće bogatstvo koje posjedujemo. Kroz ovaj tekst daćemo vam nekoliko primjera kako možete poboljšati svoj način života počevši od ovog trenutka. Neki prijedlozi su besplatni, neki skromni, a neki vam mogu čak uštedjeti novac.

Sadržaj teksta:

Trčanje ili vježbanje kod kuće

Odlazak u teretanu ili fitnes centar osim što zahtjeva dosta novca, iziskuje i mnogo vremena. Da biste bili fizički aktivni i bavili se sportom ne morate nužno ići u teretanu. Trčanje, na primjer od vas ne traži nikakva ulaganja, osim vaše snage i volje. Ne morate odvajati vrijeme za odlazak i spremanje za teretanu, jednostavno izađite iz kuće i trening već može da počne. Trčanje je korisno za vaš imunološki sistem, krvotok, a takođe utiče pozitivno na raspoloženje i dodatnu energiju.

Osim trčanja, odlična navika je da vježbate kod kuće. Ne treba vam skupa oprema koja se nalazi u teretani da biste svoje tijelo doveli u dobru formu. Na youtube-u možete naći mnogo videa kako za početnike tako i za profesionalne sportiste koji vas mogu voditi kroz vježbanje.

vjezbanje kod kuce

San je veoma bitan

Dobro je poznata činjenica da nam je san potreban i da mnogo utiče na naše opšte zdravlje. Našem tijelu i umu je potrebno vrijeme za odmor i prilika da napuni baterije. Upravo zbog toga nam treba san. Istraživanja su pokazala da deprivacija sna utiče na sve naše sposobnosti i funkcije organizma: rad srca, cirkulaciju pa čak i na mentalne sposobnosti.

Roditeljima često savjetuju da djeci uvedu tačan raspored spavanja kako bi se uspostavio ritam. Ovaj savjet zapravo je od koristi i odraslima. Pokušajte ići na spavanje svako veče u približno isto vrijeme kako bi se vaš organizam naviako na novi ritam. Stručnjaci savjetuju da je za odraslu osobu optimalno od 7 do 9 sati sna, a za djecu i tinejdžere i više. Kada se približi vrijeme za spavanje isključite televiziju i telefon, a pokušajte čitati knjigu kako biste lakše utonuli u san.

san je veoma bitan

Jedite zdravo

Da biste se zdravo hranili nije nužno da trošite mnogo novca na organsku hranu. Ono što jeste bitno i što nutricionisti sve više ističu jeste redovna konzumacija voća i povrća. Vjerovali ili ne, čak i upotreba smrznutog povrća i kuhanje obroka od njega može imati slične koristi kao i upotreba svježih namjernica. Dakle, izgovora nema.

Bez obzira da li jedete meso ili ste možda vegeterijanac ili vegan potrudite se da redovno unosite sve potrebne vitamnine, proteine i minerale u svoj organizam. Odlična navika je da što češće pravite sami obroke, a što rijeđe kupujete gotove.

jedite zdravo

Izbjegavajte pušenje

Lista razloga zbog kojih je pušenje štetno je prilično dugača, ali bez obzira na to mnogi još uvijek kao da nisu svjesni rizika koje pušenje donosi. Ono ubija milione ljudi svake godine i vodeći je uzrok raka pluća, raka usta i pridonosi mnogim drugim oboljenjima i zdravstvenim problemima.

Ako još uvijek niste izbacili ovu lošu naviku iz svoje svakodnevnice, nikada nije kasno da to i učinite. Postoje mnogi izvori na internetu (knjige u pdf formatu i vedei) koji vam mogu pomoći na vašem putu ka oslobađanju od ovog poroka. Prestanak pušenja će uticati na veše opšte zdravlje i ljepotu, ali i na vaš novčanik. Ne biste vjerovali, ali prestankom pušenja uštedićte više hiljada godišnje.

prestanite pusiti

Čitanje

Čitanje je najbolji način da dođete do znanja, a znanje je moć. Čitanje fikcije, na primjer, razija maštu, empatiju kao i kritičko i analitičko mišljenje. Mnoga istraživanja su pokazala da čitanje može ublažiti depresiju, smanjiti stres ili čak smanjiti šanse za dobijanjem Alzheimerove bolesti. Čitanje knjiga je možda najjeftiniji i najučinkovitiji način za dobivanje nadahnuća, mentalnog pa čak i duhovnog.

citanje prije spavanja

Praktikujte meditaciju

Ne misliti ni o čemu mnogo je teže nego što zvuči. Kroz proces preusmjeravanja misli vježbate fokusiranje i potrebno je da budete uporni kao i kada vježbate u teretani. Meditacija će vam pomoći da bolje upoznate sebe tako što ćete biti svjesniji vlastitih misli. Možete početi bilo kada, samo nađite mirno mjesto i dišite.

praktikujte meditaciju

Uživajte u sunčevim zracima

Vitamin D bitan je za cjelokupno zdravljei obradu drugih hranjivih tvari, a sunčeva svjetlost pomaže u njegovoj proizvodnji. Osim toga, sunčeva energija pomaže u regulaciji nivoa serotonina što pozitivno utiče na raspoloženje. Ne zaboravite međutima da tokom vrućih dana izlaganje suncu držite pod kontrolom: pijte dosta vode i zaštitite se pomoću krema za sunčanje, šešira i sunčanih naočala.

Ako vas je neka od ovih navika inspirisala da unesete promjenu u svoju svakodnevnicu, počnite već danas.