Medicina Savjeti

Ako se plašite zubara – ovo vam se neće baš svidjeti

strah od zubara

Ako ste među onima koji se plaše zubara, ne bi bilo loše da obratite pažnju na naredne redove. Naime, prema tvrdnjama iz stručnog časopisa Chemical Senses, stomatolozi mogu da “namirišu” strah i stres koji pacijenti osjećaju – a to itekako loše utiče na njihov rad, sve u zavisnosti koliki su profesionalci i kako mogu da se nose s tim.

Kako oni mogu osjetiti naš strah od njihovog rada? Zapravo, radi se o posljedici hemijskih signala koje se manifestuju kroz tjelesni miris, pa je sasvim logično reći da se strah može “namirisati”. Prema tome, čak se i anksioznost može utvrditi prema mirisu koje tijelo otpušta zbog nelagodnosti prilikom boravka kod zubara.

Istraživanjima su podvrgnuta 24 studenta stomatologije, a koji su priložili svoje dvije majice: jednu koja je nošena tokom nekog stresnog ispita i jednu koju su imali tokom ležernog predavanja. Miris majica je potom maskiran jedinjenjem zbog koga se više nije odmah mogao raspoznati originalan miris, ali su originalni mirisi i dalje ostali prisutni.

Majice su potom stavljene na lutke na kojima je druga grupa od još 24 studenta trebalo da vježba popravljanje zuba. Čitav proces je posmatran i ocijenjen od strane nadležnih profesora.

Studenti koji su vršili popravke na lutkama sa “stresnim” majicama, lošije su ocijenjeni i manje uspješni od druge grupe studenata.

Vrlo vjerovatno je da zubari sa dugogodišnjim iskustvom ne bi jednako reagovali kao njihove kolege studenti, međutim ovo je veoma bitan dokaz da anksioznost i nervoza u najmanjoj mjeri mogu da podstaknu lučenje hormona koje utiče na našu okolinu.

Naravno, ovo ne mora biti slučaj samo u stomatološkoj struci, naprotiv, primijenjiv je na većinu životnih oblasti i profesija.