Bolesti Medicina Savjeti

Amalgam plombe – izbacite otrov iz usta dok ne bude prekasno

Amalgam plombe za zube

Da li ste imali priliku da gledate neku emisiju u kojoj gostuje dr. Oz? Svaki put nas iznenadi koliko je stručan u svom poslu i odgovoran kako prema svojim, tako i prema onim pacijentima koji ga prate preko malih ekrana.

Da su amalgam plombe izuzetno štetne, potvrdio nam je u jednom od gostovanja na TV-u: “Kada bih ispustio ovaj toplomjer sa živom, svi vi koji ste sada u studiju, morali biste ga napustiti. Pa, razmislite, ako je živa toliko opasna kada se razbije toplomjer, kako to da nije opasna u našim ustima?“.

Na ovaj način on je započeo svoju emisiju, a mi priču o štetnim i toksičnim dejstvima koje crne plombe izazivaju u vašem organizmu. Ne čudi što je u državama poput Švedske i Norveške ovaj vid plombiranja potpuno zabranjen, a u Finskoj i Japanu pod strogim restrikcijama.

Svjetski afirmisani stomatolozi pozivaju ostatak kolega da utiču na svijest svojih pacijenata i ne stavljaju im metalne plombe radi njihove zdravstvene sigurnosti. Cilj je da se kroz razne kampanje prikaže negativna strana korištenja ovakve vrste plombe za zube i da se na kraju potpuno eliminišu iz upotrebe.

O čemu se zapravo radi? Nakon što se odstrani dio zuba, potrebno je da se nastala šupljina popuni. Za tu svrhu se dentalni amalgam upotrebljava duže od 150 godina, a sačinjen je od mješavine metala uključujući srebro, kositar i bakar.

Da bi ovi kompoziti u stomatologiji našli svoju primjenu, potrebno ih je pomiješati sa tekućom živom. Poznajući kakve komplikacije može uzrokovati u ljudskom organizmu, trovanje živom predstavlja najveću opasnost kada je riječ o ugradnji crne plombe za zube.

Kako prepoznati karijes na vrijeme i izbjeći plombiranje?

crne plombe

Da bismo uopšte pričali o stavljanju bilo kakve vrste nadogradnje zuba, najprije treba da utvrdimo odakle se zapravo javlja potreba za procesom plombiranja. Poslužićemo se hronologijom: kada zub počne da se mijenja, u smislu da se na njemu počinju javljati bijele ili crne tačkice koje prekrivaju njegovu prirodnu caklinu, onda je riječ o nastanku karijesa na zubu.

Pojava ovakvog problema usko je povezana sa nedovoljnom higijenom i lošim održavanjem zuba, kao i pretjeranim konzumiranjem slatke hrane. Ovo su dva glavna uzročnika koja započinju kvar zuba, a ukoliko se ne liječi na vrijeme posljedice mogu biti dugotrajno liječenje zahvaćenog mjesta ili na kraju – vađenje čitavog zuba.

Karijes odlikuje nekoliko simptoma: bol na dodir i neugodan miris. Složićete se da su ovo indikatori koje je lako prepoznati, stoga otiđite na vrijeme svom stomatologu. Kako očistiti karijes sa zuba nije nimalo jednostavno, preporučujemo da zaboravite na paste za zube sa reklama i silne tekućine za isipiranje zuba i desni, već se uputite kod stručnjaka.

Ako je situacija već odmakla kontroli, tada će vam se nakon liječenja uspostaviti račun i za plombiranje. Svakako, neka vaš izbor bude bijela, umjesto crne amalgam plombe, a ukoliko još uvijek imate šanse da sačuvate zube, onda definitivno smanjite slatko i obratite pažnju na higijenske navike.

Zamijenite amalgam plombe i izbjegnite trovanje živom

metalne plombe

S obzirom na činjenicu da se o opasnosti amalgam plombe koja sadrži živu počelo govoriti tek zadnjih nekoliko godina, većina ljudi ne zna da mogu biti štetne za zdravlje. Ukoliko već imate crne plombe ili poznajete nekog ko ih ima, razmislite dobro da li i dalje želite da imate otrov u svojim ustima?

Živa je itekako opasna, jer prilikom udisanja negativno utiče na središnji nervni sistem, može da izazove upalu pluća i prouzrokuje tremore. Pretjeranim izlaganjem visokim nivoima žive u nekoj tvari, povećava se rizik od slabljenja funkcije bubrega.

Kako su metalne plombe sačinjene od preko 50% žive, ne čudi da su doktori zajedno sa pacijentima počeli da se osvrću na ovaj problem. Iako neki doktori tvrde da je trovanje živom čista rijetkost, preporučujemo da njena štetna dejstva ne treba uzeti sa rezervom.

Ono što nijedan stomatolog ne može da opovrgne jeste činjenica da prilikom plombiranja ili uklanjanja metalne plombe, živa može da ispušta paru. Mada, to se dešava i u svakodnevnim situacijama, poput pranja zuba, škrgutanja u snu i sl., a najbolji dokaz su ispucale usne koje povremeno krvare.

Iako u najboljim slučajevima izlazi iz tijela putem mokrenja, sa živom se ne treba igrati – prilikom trovanja zahvata čitav krvni tok. Godinama unazad se polemiše o kontroverzi korištenja amalgamskih plombi i o posljedicama koje može da izazove: neurološke, hronične bolesti i mentalne poremećaje.

Ključno pitanje koje se postavlja je da li zaista isparavanje žive iz amalgama predstavlja toliku opasnost po zdravlje čovjeka da može pokrenuti čitav niz zdravstvenih problema uključujući i karcinome, bolesti bubrega, probleme sa štitnom žlijezdom, imunitetom, multiplu sklerozu, kardiovaskularne probleme, migrenu, dermatološke probleme, hronični umor, promjene raspoloženja, anksioznost i Alzheimerovu bolest?

U stomatološkim krugovima se konstantno vode diskusije o sigurnosti amalgamskih plombi gdje u njihovoj odbrani čvrsto stoji American Dental Association (ADA), dok se prigovori stomatologa koji ne žele da u svoj rad uvrste primjenu amalgama, te smatraju da je upotreba takvih plombi opasna, najčešće odbacuju sa razlogom da su neosnovani. Složićete se da ovako nije samo u američkoj državi, te da su mišljenja stručnjaka na našim prostorima jasno podijeljena.

Sve tvrdnje valja potkrijepiti i činjenicama, pa nije loše spomenuti kako su Dr. Gary Null i dr. Martin Fe  ldman 2002. godine u javnost iznijeli kako živa konstantno curi iz amalgamskih plombi, pa je baš iz ovog razloga kod nekih osoba koje imaju crne plombe, dozovljen nivo žive u organizmu prekoračen za 10-15 puta.

Pored toga, italijanski naučnici sa Catholic Univerziteta u Rimu, dokazali su povezanost djelovanja žive sa srčanim problemima, ispadanjem kose i pretjeranom depresijom. Uprkos svim upozorenjima svjetskih stručnjaka, danas čak 100 miliona Amerikanaca u svojim ustima ima ovaj toksični sastav, što čini 47% ukupne SAD populacije.

Ovakva činjenica je prosto zaprepastila Dr. Jonathan B. Levin-a koji se svim snagama zalaže za zabranu plombiranja amalgamom, te poziva američku naciju za grupni odlazak stomatologu.
Sprovedeni su čak i određeni eksperimenti sa životinjama, gdje su majmunima stavljali crne plombe za zube, a nakon toga je jasno zabilježen porast koncentracije žive u njihovima bubrezima, jetri i gastrointestinalnom traktu.

Simptomi trovanja živom

problemi sa bubrezima

Štetnost žive je poznata još od davnina, a vjerovatno su i na vas galamili kad ste bili mali da budete oprezni sa toplomjerom kako se ne bi razbio i ispustio živu.

Ovaj metal ima mogućnost da isparava na običnoj, sobnoj temperaturi pa nije nemoguće da vas zadesi fatalni slučaj sa istim. Pored toga, jedan od načina da zadobijete negativne posljedice trovanja živom su svakako nezgode sa plombama.

Ono što odlikuje trovanje živom su sljedeći pojave:

Oštećenje živaca

Koliko će živa uzeti maha na vaš nervni sistem, zavisi od brzine kojom ulazi u vaše tijelo. Ako se duže vremena udišu manje količine – dijagnoza će biti hronično trovanje živom, a posljedice prilično veliko oštećenje živaca.

Problemi sa bubrezima

Živa usporava funkciju tvari živih stanica, a povezuje se sa bjelančevinama. Najveća količina udahnute žive taloži se u bubrezima.

Uzrokuje podrhtavanje

Prsti kod osobe počinju da se tresu, pa bolesnik postaje nesposoban za rad. Osim tog, dolazi do drhtanja jezika, pa se uočavaju i poteškoće sa govorom. Promjene su vidljive u čitavoj usnoj šupljini: jako izlučivanje sline, oticanje desni, ispadanje zubi.

Pojava svraba

Na koži se pojavljuje neuogdan i dosadan svrab, koji je jako izražen kod osoba sa velikom koncentracijom žive u organizmu.

Loša probava

Pored oštećenja sa bubrezima, kod oboljele osobe javlja se česta potreba za odlaskom u toalet, a bilo da se radi o proljevu ili povraćanju – nije lako.

Svakako, dobro je imati na umu šta može da vam se desi kao posljedica trovanja živom. Cink-oksid u stomatologiji nije najbolji izbor i treba saslušati svjetske stručnjake koji se sve više zalažu za eliminisanje amalgam plombe iz upotrebe.

Leave a Comment