Medicina Savjeti

Amerika u očaju: Ljudi, ne jedite prašak za veš!

tide pods trend

Najnoviji internet trend, veoma štetan po zdravlje, koji se raširio među djecom i tinejdžerima u SAD i za kratko vrijeme postao viralan, nazvan “Tide Pod izazov” (#TidePodChallenge), podrazumijeva gutanje kapsula sa tečnim detrdžentom za pranje veša u obliku jastučića.

Snimci tinejdžera koji grizu jastučiće sa deterdžentom preplavili su društvene mreže posljednjih nedjelja. Podstaknuti time, stručnjaci objašnjavaju kako deterdžent djeluje na organizam i koliko može da bude štetan.

Gutanje može da prouzrokuje hemijske opekotine u svakom dijelu organizma do koga deterdžent stigne. Deterdžent sadrži brojne hemikalije koje, u malim količinama, mogu da budu relativno bezbjedne, ali kad su kondenzovane u jastučiću, njihovi sastojci mogu da nagrizu membrane masnih ćelija i da prouzrokuju hemijsko spaljivanje kože, usta, očiju, grla i probavnog trakta.

Deterdžent je gusto sabijen u jastučiću i zatvoren plastičnom membranom, što stvara određeni pritisak.

“Ukoliko ga progutate i on uđe u grlo, tu opasnost tek počinje”, ističe šef Bolničkog centra za toksikologiju u Ohaju Henri Spiler.

Prvo što se osjeti, čim se zagrize jastučić, je gorak i neprijatan ukus. To je posljedica denatonijum benzoata, sastojka koji se dodaje upravo zato da bi ljude (uglavnom decu, koja ga nenamjerno probaju) odvratio od gutanja.

Upozoravaju čak i iz Tajda

Problem, međutim, nastaje upravo zbog toga što su tinejdžeri počeli da se nadmeću u gutanju baš zato što je deterdžent izuzetno neprijatnog ukusa. Najgore od svega je to što, čim se jastučić rasprsne u ustima, već može biti kasno za popravljanje štete, čak i kada, odmah nakon toga, ispljunete sadržaj.

“Iritacija dovodi do kašljanja i mučnine kod većine ljudi”, tvrdi Spiler. Budući da se ovakav detrdžent ne razblažuje kao deterdžent pakovan u flaši, visoko koncentrisane sapunske hemikalije odmah nagrizaju tkiva u trenucima kontakta.

“Ako dospiju u zadnji dio grla, epiglotis (nepčana resica) i ždrelo, i tamo ostanu kratko vrijeme, hemikalije doslovno spaljuju tkivo”, pojašnjava Spiler.

Spaljivanje ždrela ili grla učiniće kasniji unos hrane i tečnosti, ali i samo disanje, veoma bolnim i teškim. Ako se epiglotis spali (poklopac tkiva koji pokriva disajne puteve, tako da hrana i tečnost ne ulaze u pluća) on može da postane otečen i ne otvara se na način na koji treba, pa može doći i do poteškoća sa slanjem vazduha u pluća.

Kad hemikalije dospiju do pluća, one spaljuju krhke kesice vazduha kroz koje tijelo apsorbuje kiseonik i ispušta ugljen dioksid. Kad se ta tkiva zapale koncentrisanim sredstvima, “razmjena vazduha se ne odvija dobro.” Loša razmjena vazduha može tako da ostavi čoveka bez kiseonka, ili u hipoksičnom stanju, što zauzvrat može da potisne srednji nervni sistem.

U rijetkim slučajevima, djeca završavaju i u komi, koja ponekad može da traje danima nakon što bi progutali deterdžent, tvrdi Spiler.

Pogledajte video

Leave a Comment