Medicina Savjeti

Antibebi pilula trostruko povećava rizik od raka dojke?

kontraceptivne pilule

Novo istraživanje provedeno na Univerzitetu Mičigen pokazalo je da žene koje koriste kontraceptivne pilule imaju veći rizik od raka dojke.

Navode kako kontraceptivne pilule mogu povećati nivo estrogena i progesterona što, u odnosu na žene koje ih nikad nisu uzimale, može utrostručiti rizik. Istraživanje je pokazalo da je krv žena koje su uzimale kontraceptivne pilule imala mnogo viši nivo hormona nego krv žena koje nikada nisu uzimale kontraceptivne pilule.

Četiri od sedam testiranih žena imale su četiri puta viši nivo progesterona u krvi, a 40 posto žena imalo je viši nivo estrogena.

Bez obzira na nalaze, glavna autorka studije Beverli Strasmen naglašava da pilule imaju pozitivan učinak na zdravlje mnogih žena i da rezultate treba oprezno interpretirati i uzeti s rezervom, jer ne postoji jednostavan odgovor kada se procjenjuju pogodnosti i rizik.

Takođe, ističe da žene u fertilnoj dobi imaju mali rizik za oboljevanje od raka dojke.

Prema podacima najveće humanitarne institucije za istraživanje raka “Cancer Research UK” najmanje jedan odsto žena oboli od raka dojke zbog primene kontracepcijskih pilula.

“Zaštitno dejstvo pilule protiv raka maternice i raka jajnika veći je nego povećani rizik od raka dojke. To znači da, ako uzmete u obzir sve žene koje su koristile kontraceptivne pilule, zaštitni učinci nadilaze povećani rizik od raka”, navode.

Leave a Comment