Savjeti Zdrav život Zdravo tijelo

Bijeli luk topi masnoću i pomaže u mršavljenju

bijeli luk

Od davnina je bijeli luk prepoznat ne samo kao sjajan dodatak jelima, nego i kao sastojak koji se može koristiti u dijetama koje potpomažu mršavljenje. Smatra se da se bijeli luk uzgaja preko 5000 godina, i da potiče iz Sibira. Zbog ljekovitih svojstava i specifičnog ukusa, nezaobilazan je u svačijoj kuhinj i takođe ga možete koristiti da biste ubrzali metabolizam.

Najkarakterističniji sastojak bijelog luka koji mu daje specifičan miris je alicin. Alicin je zaslužan ne samo za specifičan miris bijelog luka, nego i za njegova ljekovita svojstva. Upravo zbog hemijskog sastava alicina, bijeli lik je jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Alicin je zaslužan za antibakterijsko, antigljivično, antivirusno i protivparazitno dejstvo.

S tim u vezi, u narodnoj medicini je poznato da se bijeli luk može koristiti kao lijek za:

o visok krvni pritisak
o sprečavanje raka crijeva i prostate
o jačanje imuniteta
o rast kose
o gljivice
o akne i kožne probleme
o bradavice
o bakterijske upale i infekcije.

bijeli luk svojstva

Međutim, termička obrada bijelog luka negativno utiče na alicin, tako da pripremanjem bijelog luka u ishrani kako smo inače navikli, u stvari eliminišemo njegova ljekovita dejstva. Da bi se tokom ishrane zadržalo ljekovito svojstvo bijelog luka, potrebno je da se konzumira sirov. Ovo je naročito važno ukoliko želite da iskoristite bijeli luk za ubrzavanje metabolizma. Predstavljamo dva savršena recepta za mršavljenje koji u sebi sadrže bijeli luk, te nakon kojih ćete nakon samo nekoliko dana konzumiranja, primjetiti rezultate.

1. Bijeli luk i med

Možete pripremiti veću količinu smjese bijelog luka i meda i koristiti je duže vrijeme. Za to probajte da kupite kvalitetan med i domaći bijeli luk za koji ste sigurni da je uzgojan u adekvatnim uslovima. Za recept će vam biti potrebno:

o 12 češanja bijelog luka
o oko 300 grama meda,
o 1 veća tegla koja je sterilizovana.

Smjesu pripremite na sljedeći način:

Češnjeve bijelog luka nasjeckajte na komadiće i malo ih stisnite drškom noža da puste sok. U staklenku prenesite med i dobro umiješajte sitno narezani luk sa sokom koji je pustio. Staklenku zatvorite i ostavite na tamnom mjestu sedmicu dana da se svi sastojci sjedine.
Nakon 7 dana, infuzija bijelog luka u medu je spremna za korištenje. Svaki dan možete pojesti jednu supenu kašiku, a smjesa može trajati dugo vremena zato što bijeli luk sadrži prirodan konzervans.

med

2. Jednostavan recept za konzumiranje bijelog luka „natašte“

Izmrvite bijeli luk, isjeckate ga što sitnije i ostavite ga na stranu bar 15 minuta pre nego što ga pojedete. Najbolje je da ga pojedete na prazan želudac, jer tako organizam lakše apsorbuje hranljive materije.

Ukoliko želite da ga pomiješate sa medom, uzmite 2-3 čena bijelog luka i pomešajte ih sa jednom kašikom. Jedite ovu smjesu svaki dan. Nakon sedam dana primetićete prve rezultate mršavljenja, i to velike.

Uz svakodnevno konzumiranje bijelog luka, nakon nekoliko dana primjetićete da se osjećate energičnije i bolje, te da vam se metabolizam ubrzao. Ukoliko ste zabrinuti zbog neugodnog zadaha i toga što konzumiranje bijelog luka ujutro u samom početku može teško da padne na stomak, pokušajte sa tabletama bijelog luka. Iako ne možemo garantovati da je u tim tabletama ista koncentracija alicina, kao kod prirodnog bijelog luka, neminovno je da će vam pomoći u mršavljenju.