Bolesti Medicina

Bolesti desni povećavaju rizik od erektilne disfunkcije

bolesti desni

Erektilna disfunkcija je češća kod muškaraca koji imaju bolesti desni, pokazuje nova analiza postojećih istraživanja.

Hronična bakterijska infekcija zubnog mesa ili parodontoza je čest i jedan od glavnih uzroka gubitka zuba kod odraslih. Ta infekcija desni usko je povezana i sa kardiovaskularnim bolestima i najčešćim upalama, što uzrokuje stvrdnjavanje arterija koje može dovesti do srčanog udara i erektilne disfunkcije.

“Još uvijek je rano tvrditi da muškarci sa hroničnom paradontozom treba da budu zabrinuti za svoju erekciju, ali korisno ih je informisati da je ta bolest povezana s erektilnom disfunkcijom”, objasnio je glavni autor studije dr Zhigang Zhao.

Naučnici su analizirali podatke pet istraživanja objavljenih između 2009. i 2014. godine u kojima je učestvovalo 213.000 ljudi starosti od 20 do 80 godina.

Rezultati su pokazali da je erektilna disfunkcija 2,28 puta češća kod muškaraca koji se liječe od hronične parodontoze, posebno kod mlađih od 40 i starijih od 59 godina.

“Budući da je parodontoza povezana sa nekoliko hroničnih bolesti, potrebna je pojačana svakodnevna higijena zuba koja smanjuje zubni plak i upalu desni. Liječenje hronične paradontoze može kontrolisati ili ukloniti upalu i tako smanjiti rizik od erektilne disfunkcije”, objašnjava dr Zhigang Zhao.

Istraživanje iz 2013. godine imalo je slične rezultate. Utvrđeno je da se kod osoba koje imaju probleme sa desnima, bakterija iz usta spušta u krvotok a zatim krvne sudove i arterije čini uskim i tvrdim. Ovaj efekat povećava rizik za probleme sa erekcijom.

Leave a Comment