Alternativna medicina Bolesti Medicina

Bolovi u ušima: kako ih se riješiti?

upala uha, bolovi u usima

Prema tvrdnjama mnogih ljudi, najgori bol koji možete osjetiti je na području uha. Mada, ne treba potcijenjivati i intenzitet drugih tegoba, ali bol u uhu je zasigurno jedan od najtežih. Toliko je jak da pacijenti odmah otrče stručnom licu, ne bi li uspjeli ublažiti neprijatan i snažan osjećaj koji imaju u ušima.

Mada, postoje osobe koje se radije odluče vjerovati alternativnoj medicini, pa pribjegnu metodama koje se koristile njihovi preci. Iako su kapi za bol u ušima jako djelotvorne, mnogi ipak više vjeruju u prirodne lijekove.

Kažu kako ih priroda nije uspjela razočarati, dok doktori i ostali stručnjaci jesu. Odluka leži na vama, a bitno je da samo što prije dobijete željeni rezultat – ublaživanje ili potpuni nestanak bola koji vas muči.

Bol u ušima – uzrok nepodnošljivog osjećaja

Medicinsko stanje u kojem su nam zadani jaki bolovi u području uha, može biti izazvano od strane nekoliko faktora. Najčešće se radi o prehladi i iritacije prilikom nepravilnog i pomalo nasilnog načina na koji čistite uši.

Prevencije radi, poslušajte savjete ljekara koji uvijek nalažu da se uho pravilno čisti sa gazom, a ako ste se navikli na upotrebu štapića, onda nek vaš odabir budu bar oni namijenjeni za djecu.  Sačinjeni su tako da sprečavaju da previše gurnete dršku i dalje oštetite bubnjić.

Upala uha se kao bolest najviše sreće sa mališanima, no istina je da ponekad zna zadesiti i odrasle ljude. Ako vas bolovi ne popuštaju duže vrijeme, a nije riječ o infekciji, pogledajte dobro šta se nalazi na vašem jelovniku, jer određene namirnice mogu da vam smetaju u ovakvoj situaciji.

bol u usima kod djece

Osobe koje u trenutku muči upaljeno uho, treba da izbjegavaju pretjerano konzumiranje mliječnih proizvoda, kao i produkata koji u sebi sadrže prevelik nivo šećera. Svi oni koji njeguju tradicionalni način liječenja bi trebalo da primijene ljekovita svojstva čuvarkuće, jer se pokazala kao sjajno prirodno sredstvo protiv upale uha. .

Riječ je o biljci koja uspijeva na prilično čudnim mjestima, a s obzirom da je poznata po svom otpornom karakteru, možete je njegovati i na krovu kuće (odatle i naziv). Ako ste već posadili jednu na prozoru, odstranite jedan ili dva lisitića, iscijedite na gazu i ubacite u uho.

Birajte mesnatije listove, jer ćete na ovaj način uspjeti dobiti više soka. Tokom postupka polegnite glavu prema nazad i pričekajte da terapija djeluje. Ovaj tretman ponovite još nekoliko puta tokom narednih dana, kako bi se upala uha potpuno sanirala. Ako vam i ovaj dobro poznati tradicionalni metod nije od pomoći, u krajnjem slučaju uvijek možete otići do ljekara po medicinsku pomoć. Prirodna terapija sa antiobiotskim kapima čini prava čuda!

 

Leave a Comment