Medicina Savjeti

Često pijete ibuprofen i paracetamol? Ovo treba da znate!

paracetamol ibuprofen gubitak sluha

Žene koje piju ibuprofen ili paracetamol dvaput sedmično imaju veći rizik od trajnog gubitka sluha, pokazalo je istraživanje bolnice “Brigham and Women’s” u SAD.

Postoji uvriježeno mišljenje da su lijekovi koji ne zahtijevaju recept sigurni. Uostalom, ako uzrokuju opasne nuspojave, ne bi se prodavali bez ljekarskog nadzora, zar ne? Međutim, sve je veći broj podataka koji ukazuju na to da najpopularniji lijekovi protiv bolova za koje nije potreban recept, poznati kao nesteroidni protivupalni lijekovi (aspirin, ibuprofen i naproksen) kao iacetaminofeni (paracetamol), mogu dovesti do više nuspojava nego što se misli.

U istraživanju koje je provela bolnica “Brigham and Women’s” analizirani su podaci više od 55.000 žena a rezultati su pokazali da one koje su koristile ibupforen i paracetamol redovno u periodu dužem od 6 godina imaju 9 do 10% veći rizik od trajnog gubitka sluha. Aspirin nije povezan sa gubitkom sluha.

Iako se istraživanje nije bavilo otkrivanjem kako tačno lijekovi utiču na sluh, prethodni rad sugeriše da lijekovi utiču na protok krvi i kisika do uha i uništavaju sitne dlačice u pužnici.

Ako se koriste prema uputstvima -za povremeno i kratkotrajno olakšavanje bola, ovi lijekovi su relativno sigurni.

Leave a Comment