Medicina Tretmani

Čovjek se probudio samo nekoliko minuta prije autopsije

covjek u indiji prezivio smrt

Indijaca imena Himanšu Baradviš, nakon što je prebačen u odjel za autopsiju nakon što je “preminuo” u saobraćajnoj nesreći probudio se svega nekoliko minuta prije samog završnog pregleda.

Iako je smrt ranije proglašena od strane doktora, patolog je na samom početku autopsije osjetio puls. Teška saobraćajna nesreća prouzorokovala je Himanšiju ozbiljne tjelesne povrede, pa se prilikom dolaska u bolnicu njegovo stanje znatno pogorošalo, nakon čega je njegov mozak otkazao – te je utvrđena smrt.

Prema indijskim medijima, čitavu noć je proveo u mrtvačnici.

“Nakon što je mozak otkazao, otkazali su i respiratorni organi. Takođe ni pulsa nije bilo. Međutim, njegovi respiratorni organi proradili su sutradan“, priča doktor Gedam.

Doktor objašnjava da u nekim situacijama prvo nastupa moždana smrt, nepovratni prestanak svih moždanih aktivnosti usljed potpunog odumiranja nervnih ćelija. Inače, ovakva vrsta smrti tretira se kao zakonska definicija smrti u mnogim pravnim jurisdikcijama.

“Njegov mozak je i dalje mrtav. Nakon obavještenja patologa uputili smo ga u Nagpur na liječenje“.

Ovaj slučaj izazvao je reakciju javnosti zbog čega je veliki broj ljudi izašao na ulice u znak protesta optužujući bolnicu za nemar.

No, Himanšuova porodoica sada ne misli na to, već se zahvaljuje na čudu što je živ!

Leave a Comment