Medicina Savjeti

Imate čudan miris u zadnje vrijeme?

neugodan miris pazuha

Sa toplijim vremenom dolazi i pojačano lučenje određenih hormona, pa ćete se tako češće znojiti nego tokom zime. No, šta kada shvatite da je vaš miris više neugodan nego inače? Tada će se neki od vas zasigurno zabrinuti. Donosimo 5 razloga zbog kojih bi mogli da se malo čudnije “osjećate”:

Sadržaj teksta:

Bakterije

U kontaktu sa znojem uzrokuju neprijatne mirise pod pazuhom, a oni će se jače oslobađati tokom viših temperatura, kada ste pod stresom ili u anksioznom stanju.

Gojaznost

Osobe sa viškom kilograma imaju i jače neprijatne mirise.

Miris ribe

Sumnjate da vaš znoj podsjeća na neprijatni miris ribe? Iako medicinsko stanje čiji je simptom upravo takav znoj i nije veoma čest, najbolje je da regulišete vašu ishranu i počnete sa unošenjem zdravijih namirnica. Takođe, češće tuširanje se podrazumijeva.

Ishrana

Ishrana svakako može da loše utiče na vas, tj. da pojača vaše “mirise”. Bijeli luk, karfiol, kupus i naravno, alkohol, su samo neke od namirnica čiju upotrebu biste mogli smanjiti.

Lijekovi

Najbolje je da provjerite nuspojave kod lijekova koje uzimate, jer neki od njih bi mogli biti uzročnici neprijatnih mirisa.