Medicina Tretmani

Da li fiksni aparatići mogu izazvati paradentozu?

fiksni aparatici paradentoza

Nerijetko ćete čuti kako se pacijenti premišljaju da li će da stave ortodontski aparatić, jer se plaše da će tim potezom narušiti zdravlje ne samo svojih zuba, već i desni. Ukoliko i sami želite da se odlučite na ovaj korak, najbolje je da se prvo dobro informišete o dobrim i lošim stvarima koje stavljanje fiksnog aparatića nosi sa sobom.

Postoje mnoge zablude i krive informacije kada je riječ o klasičnom ispravljanju zuba,  a jedna od njih je svakako da postoji mogućnost da se isti rasklimaju, te da nastane bolest parodontitis – tj. paradentoza.

Parodontopatija je bolest desni, a manifestuje se u konstantnom krvarenju tkiva oko zuba, pa čak i pri najmanjem pritisku. Pored toga, može doći do klaćenja zuba (usljed slabljenja zubne kosti), pa se na ovaj način može ostati bez onog zuba čije je tkivo najviše zahvaćeno.

Smatra se da pomenutu bolest može uzrokovati i nošenje aparatića – jer on silovito pritišće vaše zubi. No, to je samo jedna od pretpostavki koje nisu tačne. Ortodontska terapija ispravlja položaj zuba i pomaže da bolest dalje ne napreduje. Normalno, kako se ortodontska sila prenosi na onaj dio korijena koji je u kosti, u ovim slučajevima treba biti oprezniji u terapiji.

Do nastanka paradentoze dolazi isključivo putem genetskih predispozicija ili lošom higijenom. Dakle, neredovnim i nepravilnim pranjem zuba. Ukoliko se opustite tokom nošenja fiksnog aparatića, te stavite higijenu u drugi plan – zato ćete biti isključivo vi krivi.

E sad, postavlja se pitanje koliko je uopšte lako održavati optimalan nivo higijene zuba i desni kada ste po, recimo, dvije godine primorani da nosite hrpu metala u ustima? Šta ako izgubite strpljenje za detaljno čišćenje nakon svakog obroka?

Rješenje je u providnim 3D folijama

providne folije za ispravljanje zuba

Upravo zbog toga, u svijetu se pojavio hit među ortodontskim aparatićima – providne folije izrađene najmodernijim 3D tehnologijama koje se lako skidaju. Dakle, to znači da ćete tokom svakog jela moći odložiti svoj ispravljač zuba, oprati ih kako četkicom, tako i koncem, te ponovo vratiti foliju u usta da nastavi sa procesom ispravljanja.

Ovakav način ispravljanja zuba predstavlja pravi trend u inostranstvu, jer pored lakšeg održavanja higijene, nećete morati da se “stidite” svog osmijeha, s obzirom da su folije potpuno providne a već i na 1m odstojanja se apsolutno ne mogu ni primijetiti.

Stručnjaci u svijetu govore kako su metalni ortodonstski aparatići potpuno prošlost, te da se djeca, ali i odrasli sve više odlučuju na moderni pristup ispravljanju zuba – providne folije koje se lako skidaju.

 

Leave a Comment