Medicina Savjeti

Da li se smije ići vani mokre kose?

da li se smije ici vani mokre kose

Dok se neki kunu da im se ništa ne dešava kada izađu vani mokre kose, drugi opet satima čekaju da se i tjeme glave u potpunosti osuši, bilo ljeto ili zima. Odavno se postavlja pitanje da li se radi o mitu ili stvarnosti, a mi ćemo da vam ovim tekstom konačno odgonetnemo pravi odgovor.

Naime, ne radi se samo o starim vjerovanjima, niti pričama naših baka – mokra kosa zaista može imati posljedice po vaše zdravlje. Nemamo svi isti odbrambeni mehanizam i imunitet i stoga je suludo očekivati da će ovaj postupak identično djelovati na svakog od nas. Jedni odmalena imaju naviku istrčati iz kuće odmah poslije pranja kose i moguće je da nikad nisu imali nijednu posljedicu od takve radnje, dok se nekima iskrivilo lice nakon samo jednog “igranja s vatrom”.

Osuši kosu prije nego što izađeš vani

Na ovu rečenicu smo svi navikli kao i na onu dobro poznatu “Osuši kosu barem dva sata prije nego izađeš vani”, a na pitanje “zašto” obično bi dobili odgovor: razboljećeš se, iskriviće ti se lice, dobićeš upalu mozga i slično. Čini se da su naše majke zaista u pravu.

Kada je u pitanju prehlada, gripa, upala sinusa i neke druge upalne bolesti koje se povezuju s mokrom kosom onda moramo naglasiti da upala bez uzročnika upale nije moguća, dakle mora postojati bakterija, virus ili gljivica koja će upalu uzrokovati. Ako je podloga na kojoj se uzročnik razmnožava pri tome vlažna i topla, to će mu pružiti dobre uslove i bolest će napredovati. Upravo to omogućavamo mokrom kosom.

Da li je dobro spavati sa mokrom kosom?

da li je dobro spavati sa mokrom kosom

E tu smo vas čekali! Ovo je opasnost na koju većina ljudi ne obraća pažnju, a mnogo je gora nego ona koja vam prijeti neposrednim izlaskom vani nakon pranja. Kada legnete u krevet a pri tom niste dobro ili niste nikako osušili kosu, onda povećavate rizik od stvaranja tla pogodnog za razvoj gljivičnih infekcija. Jer, njima je toplo, vlažno i ne preostaje im ništa nego da se množe. Da li ste znali da se bakterije nakon toga razvijaju duboko u vašem jastuku? Ne? Razmislite o tome. Postoji mogućnost razvijanja plijesni koja nikako nije poželjna u vašoj kosi i na tjemenu.

Sve što smo naveli je, ponavljamo, individualne prirode i zavisi od čovjeka do čovjeka. Postoji nekoliko faktora koji utiče na ovo: navike, dob, imunitet, kvaliteta kose. No, jedno je zajedničko: nije zdravo spavati sa mokrom kosom niti ići vani neposredno nakon pranja.