Alternativna medicina Medicina

Da li ste čuli za terapiju slamom?

terapija slamom

Vjerovatno se do sada imali priliku čuti za terapije smirujućim zvucima gonga ili kiše, no čini se da u svijetu wellness-a ne fali noviteta. Naime, nedavno je osmišljen tretman namijenjen unapređenju zdravstvenog stanja, ali i da pruži osjećaj mira za kojim moderan čovjek sve više čezne.

Terapija slamom je najnoviji ritual koji se primijenjuje i u svjetski afirmisanim wellness centrima, a koji itekako dobro utiče na naše zdravlje.

O čemu se zapravo radi? Riječ je o modrernoj primjeni drevne austrijske tradicije, stare više od 200 godina, a koju je primijenjivalo lokalno stanovništvo. Naime, farmeri koji su praktikovali spavanje na slami, tvrde kako su uočili razne benefite: njihovo tijelo bilo oslobođeno od bolova koje su osjećali, a njihov nivo energije je bio znatno uvećan nakon noći provedene na dušeku od slame.

Prije nego što se zapitate gdje možete pronaći slamu na kojoj možete isprobati vaš san ili razmišljate o potrazi za farmom koja će vas ugostiti – odmah ćemo vas razuvjeriti i reći da to nije potrebno.

Da li ste znali da sve više domaćih spa centara nudi usluge inspirisane upravo ovim ritualom? Tretmani su prilagođeni savremenim potrebama ljudi, a uključuju fermentisanu alpsku slamu u kombinaciji sa ljekovitim biljem poput arnike, vrijeska i majčine dušice, a koje obiluju esencijalnim uljima.

Kao glavni benefiti navode se jačanje imunog sistema, oslobađanje bola u mišićima i podsticanje cirkulacije. Da li biste probali ovu neobičnu terapiju?