Medicina Savjeti Tretmani

Da li ste znali šta pomaže kod migrene?

sta pomaze kod migrene

Prema procjenama stručnjaka, čak 10 odsto svjetske populacije pati od migrene. Za ublaživanje nesnosnih bolova postoje dva rješenja kojem žrtve migrenoznih napada najčešće pribjegavaju: tišina i hladne obloge. U momentu kada nastupi bol koji doslovno probada glavu, osobe koje inače pate od migrene znaju da pakao tek nastaje. Kako vrijeme prolazi bol postaje sve jači i jači, pa je želja za posezanjem tabletama nevjerovatno velika.

Svoju moć u borbi protiv snažnih i hroničnih glavobolja, najbolje su pokazali specifični antimigrenski lijekovi iz grupe triptana. Mada, treba biti iskren kada se radi o ovom medicinskom metodu liječenja. Istina, tablete mogu ublažiti pa čak i zaustaviti napad migrene, ali nakon što djelovanje prođe – žrtva se osjeća jednako kao i prije uzimanja terapije. Morate biti upućeni u osnovno pravilo: nikada nemojte uzeti više od  dvije tablete.

Ako njihovo djelovanje nije dovoljno, niti su uticale na zaustavljanje boli, zasigurno neće ni svaka sljedeća tableta. One koje imaju malo više sreće, glavobolja će napasti samo na 3-4h, a drugi mogu da nastradaju čitava 3 dana. Ovoliko traje prosječan migrenski napad. Često je mučna glavobolja praćena i drugim simptomima: povraćanje, preosjetljivost na svjetlo, zamućen vid i loša ravnoteža, pa ne čudi što se za ljude koji pate od teških migrena kaže da “nisu ni za šta” u tom momentu.

Kada osjetite da vam se sprema novi migrenozni napad – odmah otiđite u hladniju, zamračenu prostoriju i postarajte se da preovladava tišina (da nema ničeg i nikog ko bi mogao da vam zasmeta). Prije nego što legnete, prethodno pripremite hladne obloge i stavite ih na čelo i slijepoočnice. Ako vas ne muče sinusi, najbolje je da zamotate kockice leda u kuhinjsku krpu, jer će glava u dodiru za izuzetno hladnim predmetom početi da popušta. Ponekad djeluje kada krpu natopljenu hladnom vodom omotate oko glave i malo stegnete, da bi usljed jačeg pritiska bol postepeno nestajao.

Akupresura – samopomoć za svakog

migrena kod zena

Ovaj postupak treba uraditi jako pažljivo. Prilikom redukovanja nesnošljivog bola, koji najčešće zahvata samo jednu polovinu glave, akupresurni metod može biti od pomoći. Počnite sa pritiskanjem tačaka između korijena nosa i oka u trajanju od 7-10 sekundi, a nakon tog tretirajte područje iza uha, uz samo ispupčenje kosti ispod ivice kose. Od značaja je i kada jako pritišćete sa donje strane na čeoni dio, negdje u sredini obrva.

Stimulacija tačaka u gornjem djelu stopala – kod kosti palca i susjednog prsta, je takođe jako preporučljiva. Ponekad, pacijenti mogu da predosjete napad migrene. Obično se dan ili dva ranije izoštri čulo mirisa, pa su pacijenti preosjetljivi na sve što je oko njih. Tada su u nekoj vrsti prednosti, jer preventivnim uzimanjem tableta mogu na vrijeme spriječiti nastanak nepodnošljive glavobolje. Žalosno je što tačan uzrok migrene još uvijek nije identifikovan, s obzirom da od ovog poremećaja pati svaka šesta žena i svaki osmi muškarac.

Ono što je medicinskoj nauci poznato da je kod žena pojava migrene vezana za hormone, pa se javlja obično dva dana prije početka ili tri dana tokom menstruacije. Najnovija otkrića pokazuju da pojavi migrenoznog napada uveliko doprinosi nepravilno funkcionisanje molekula, zaduženih za prenos signala između nervnih ćelija u mozgu.

Ovo se odnosi na migrene bez aure, tačnije bez ikakvih neuroloških znakova koji se dešavaju neposredno pred glavobolju. Primjer koji je najviše uobičajen su svakako smetnje u vidu. Ljudi koji oboljevaju od ovakvog tipa glavobolje imaju geneteske predizpozicije da zarade migrenu.

Kako se liječi migrena?

kako se lijeci migrena

Ukoliko odlučite da uvedete neke zdrave navike, vaši migrenski napadi mogu da se prorijede. Naime, ako se u težim slučajevima migrena javlja do 10 puta mjesečno – zdravim životom taj broj možete svesti na minimum. Preventivna terapija je svakako poželjna, no i mnoge druge stvari mogu biti od pomoći:

  1. Postarajte se da unesete najmanje litar i po vode dnevno, jer napad može nastati zbog slabe hidratacije.
  2. Neka vaš san potraje bar osam sati tokom noći.
  3. Kafa, koka-kola, jaki sirevi, čokolada i orašasti plodovi su namirnice sa kojima treba da se pozdravite.
  4. Volite crno vino? Više ne. Napadi migrene su dokazano učestaliji 12h poslije konzumacije nekoliko čaša crnog vina.
  5. Prema švedskim naučnicima, redovnim vježbanjem (bar po 40 minuta, 3x sedmično), možete otkloniti jake migrenske bolove jednako kao i tokom konzumacije lijekova.
  6. Masažama na području ramenog pojasa možete ublažiti simptome migrene, koja inače spade u kategoriju neuroloških oboljenja.

Leave a Comment