Bolesti Medicina

Dijabetes faktor rizika za demenciju

dijabetes faktor rizika

Osobe koje boluju od dijabetesa imaju veću šansu da će razviti Alchajmerovu bolest i druge vrste demencije kao što je vaskularna demencija, koja se javlja kada dođe do oštećenja krvnih žila zbog čega u mozak odlaze manje količine kiseonika.

“Dijabetes je česta bolest, a broj oboljelih osoba širom svijeta je u porastu u posljednjih nekoliko godina. Kontrola dijabetesa je sada važnija nego ikada. Naši rezultati naglašavaju potrebu da se razmotri dijabetes kao potencijalni faktor rizika za demenciju,” kaže dr. Jitaka Kijohara, jedan od istraživača.

U istraživanju je učestvovalo 1.017 osoba starijih od 60 godina. Tokom perioda istraživanja, 232 osobe su razvile demenciju tokom 11 godina u prosjeku. Kod dvadeset od 150 osoba sa dijabetesom došlo je do razvoja demencije, dok je samo 51 od 559 bez dijabetesa razvilo tu bolest.

Zaključak istraživanja je da osobe koje boluju od dijabetesa imaju dva puta veći rizik da razviju demenciju u odnosu na osobe sa normalnim nivoima šećera u krvi. Istraživači su rezultatima prilagodili faktore kao što je visoki krvni pritisak, visok nivo holesterola i pušenje. Osobe sa poremećenom tolerancijom glukoze takođe su imali veći rizik od demencije.Istraživanje je pokazalo da se rizik od razvoja demencije značajno povećava kada je nivo šećera u krvi još uvijek visok i dva sata nakon obroka.

Leave a Comment