Lijekovi Medicina

Dijabetes – lijek je napokon pronađen!

dijabetes lijek

Nedavno, otkrivena je revolucionarna terapija dijabetesa, a proces se odvija pomoću vlastitih matičnih ćelija pacijenta.  Sva zasluga ide naučnicima sa Harvarda, a na čelu slavnog tima koji su zaduženi za razvoj ovog nevjerovatnog lijeka se nalazi Dough Melton.

Naime, njegovo istraživanje je doseglo vrhunac jer je obećao svojoj djeci (koja takođe pate od dijabetesa) da će pronaći način da se izliječe. Ovaj pomak u medicini bez imalo skromnosti nazivaju “najvećim otkrićem u medicini poslije antibiotika”.

O čemu se zapravo radi? Terapija je zasnovana na kreiranju ćelija koje su zadužene za proizvodnju inzulina. Smatra se da je došao kraj svakodnevnim ubrizgavanjem inzulinskih injekcija i da je ovo ogorman značaj u istoriji borbe protiv šećerne bolesti.

Sve posljedice koje idu uz dijabetes, poput sljepila, problema sa bubrezima, moždanog i srčanog udara, sada postaju prošlost. Melton je doslovno “natjerao” ćelije kože da se pretvore u ćelije koje imaju sposobnost proizvodnje inzulina, a prvi laboratorijski testovi pokazali su se potpuno uspješnim.

Sada smo samo jedan korak od cilja. Pokazao sam da je ovo moguće, sad sam pun energije”, rekao je Melton, komentarišući svoj rad.

Najavio je da će ispitivanja na ljudima početi već za nekoliko godina, a njegov kolega sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) rekao je da će “posljedice ovog otkrića, ukoliko se bude dokazalo da ono funkcioniše, biti jednake kao što su bile posljedice početka upotrebe antibiotika”.

Leave a Comment