Bolesti Medicina

Dijabetes tip 1 i tip 2 razlike

dijabetes tip 1 i 2 razlike

Postoje dva glavna tipa dijabetesa: djabetes tip 1 i dijabetes tip 2. Oba tipa dijabetesa spadaju u hronične bolesti koje utiču na način na koje tijelo reguliše šećer u krvi ili glukozu. Glukoza je gorivo koje hrani ćelije tijela, ali za ulazak glukoze u ćelije neophodan je inzulin. Osobe sa dijabetesom tip 1 ne proizvode inzulin, dok osobe sa dijabetesom tip 2 ne reaguju na inzulin onako kako bi trebalo, a često kako bolest napreduje gube sposobnost proizvodnje inzulina.

Oba tipa dijabetesa mogu dovesti do hronično visokog nivoa šećera u krvi što povećava rizik od komplikacija dijabetesa.

Iako dijabetes tipa 1 i tip 2 imaju dosta toga zajedničkog, postoji i mnogo razlika kao što su uzroci, simptomi i načini liječenja.

Sadržaj teksta:

Dijabetes tip 1 ili tip 2 – razlike u simptomima

Ako se ne tretiraju i dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 moge dovesti do simptoma kao što su:

  • Učestalo mokrenje
  • Pojačana žeđ i glad
  • Osjećaj umora
  • Zamagljen i oslabljen vid
  • Rane koje sporo zarastaju
  • Razdražljivost i promjene raspoloženja
  • Nenamjeran gubitak težine
  • Trnci u rukama i stopalima

Iako su mnogi simptomi dijabetesa tipa 1 i tipa 2 slični, oni se pojavljuju na vrlo različite načine. Osobe sa dijabetesom tipa 2 nemaju simptome dugi niz godina, jer se oni često razvijaju polako vremenom. Neke osobe sa dijabetesom tip 2 nemaju nikakve simptome sve dok se ne pojave komplikacije.

Simptomi dijabetesa tipa 1 se razvijaju brzo, obično tokom nekoliko sedmica. Ovaj tip se obično razvija u djetinjstvu ili adolescenciji. Međutim, moguće je razviti dijabetes tipa 1 i kasnije u životu.

Uzroci

Dijabetes tip 1 i dijabetes tip 2 se takođe razlikuju i po uzrocima. Kod osoba sa dijabetesom tip 1, imuni sistem smatra zdrave ćelije tijela kao strane napadače u organizmu. Imuni sistem napada i uništava beta ćelije u pankreasu koje proizvode inzulin. Nakon što su beta ćelije uništene, organizam nije u stanju da proizvodi neophodan inzulin.

Istraživači ne znaju zašto imuni sistem ponekad napada sopstvene ćelije tela. Smatra se da postoji povezanost sa genetskim i spoljašnjim faktorima, kao što je izloženost određenim virusima.

Kod osoba sa dijabetesom tipa 2, dolazi do rezistencije na inzulin. Tijelo još uvijek proizvodi inzulin, ali nije u stanju da ga efikasno iskoristi. Istraživači još uvijek ne znaju zašto neke osobe postaju otporne na inzulin, a neke ne, ali se smatra da određeni faktori poput neaktivnosti i viška kilograma doprinose razvoju dijabetesa tip 2.

Genetika i spoljašnji faktori takođe mogu igrati veliku ulogu. Kada se dijabetes tip 2 razvije, gušterača višak glukoze u krvi pokušava nadoknaditi proizvodnjom više inzulina. Budući da organizam nije u stanju da efikasno iskoristi inzulin, glukoza tada se akulumira u krvotoku.

Liječenje dijabetesa tip 1 i tip 2 – koje su razlike?

dijabetes tip 1 i tip 2 razlike liječenje

Ne postoji lijek koji će zauvijek izliječiti dijabetes tip 1. Organizam osoba sa dijabetesom tipa 1 ne proizvode inzulin, tako da se on mora redovno ubrizgavati u tijelo. Terapija za dijabetes tip 1 kod nekih osoba su injekcije koje se daju nekoliko puta dnevno u meko tkivo -stomak, ruke ili zadnjicu. Ostali koriste inzulinske pumpe koje dovode neophodnu količinu inzulina u tijelo, kroz cijevčicu.

Kod liječenja dijabetesa tip 1 je takođe bitno redovno mjerenje nivoa šećera u krvi, jer se ovi nivoi mogu veoma brzo snižavati i rasti.

Dijabetes tip 2 može se kontrolisati pa čak i potpuno izliječiti uz pravilnu ishranu i vježbanje. Ukoliko promjene u načinu života nisu dovoljne, ljekar može propisati lijekove koji pomažu tijelu da efikasnije koristi inzulin. Praćenje nivoa šećera u krvi takođe je bitan dio liječenja dijabetesa tipa 2. To je jedini način da saznate da li liječenje ima efekta. Vaš ljekar će vam preporučiti povremeno ili češće testiranje šećera u krvi. Ukoliko je nivo šećera u krvi visok, ljekar može uvesti i terapiju inzulinom.

Ishrana

dijabetes tip i tip 2 ishrana razlike

Pravilna ishrana je takođe važna kod osoba sa dijabetesom. Kada je u pitanju dijabetes tip 1, ljekar će vam propisati količinu inzulina koju trebate ubrizgati nakon konzumiranja određene vrste hrane. Na primjer, ugljeni hidrati mogu prouzrokovati nagli skok šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tip 1. Kako bi se spriječio skok glukoze, morate znati tačno koliko inzulina da uzmete.

Osobe s dijabetesom tipa 2 moraju se fokusirati na zdravu prehranu. Gubitak težine je često dio strategije liječenja dijabetesa tip 2, tako da se osobe oboljele od dijabetesa tip 2 moraju fokusirati na niskokaloričnu i zdraviju ishranu. To najčešće podrazimijeva redukovan unos životinjski masti i nezdrave hrane.

Zaključak

Dijabetes tip 1 je genetski poremećaj koji se obično javlja tokom ranih godina života, dok se dijabetes tip 2 se razvija tokom vremena, uglavnom zbog loše prehrane. U oba slučaja, vaše tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina kako bi pravilno regulisao šećer u krvi, ali iz različitih razloga. Ukoliko primjetite simptome i strahujete da bi možda mogli bolovati od neke vrste dijabetesa, obavezno se javite ljekaru kako bi utvrdili vrstu, uzroke i načine liječenja dijabetesa.