Medicina Tretmani

Dječaku izvršili uspješnu transplantaciju šake

transplantacija sake

Posle gotovo 11 sati operacije u kojima su učestvovala četiri tima ljekara, mali Zion Harvi dobio je svoje mjesto u istoriji medicine. Tako je kao osmogodišnjak postao prvo dijete na svijetu kom su presađene obe šake, što je bila prekretnica u transplantacionoj medicini.

Dvije godine kasnije, dečak iz Baltimora u Merilendu uživa u nezavisnosti koju su mu omogućile njegove nove šake. Tek sada objavljen je i izvještaj o revolucionarnom tretmanu koji je dobio i od kog će koristi imati još mnoga djeca.

Zionu su šake i stopala amputirani kada je imao samo dvije godine, jer je bio zaražen sepsom. Šest godina koristio je specijalnu opremu kako bi se oblačio, kupao i jeo, sve dok mu dvostruka transplantacija nije promijenila život.

“Osamnaest mjeseci posle transplantacije, dijete je prevazišlo svoje ranije adaptivne sposobnosti. Sada može da piše, jede, obavlja nuždu i presvlači se nezavisnije i efikasnije nego prije operacije”, piše tim iz Dječje bolnice u Filadelfiji u časopisu “Lancet Child and Adolescent Health”.

Transplantacija organa je rizična utoliko što tijelo može odbaciti presađeni deo, a i lijekovi koji se uzimaju kako bi se taj proces zaustavio nose određene rizike. Ipak, Zion koji sada ima 10 godina, dobro se oseća.

Prošle godine on je rekao: “Jedino što je kod mene sada drugačije je to što imam dvije šake. Još sam ono isto dijete, koje su svi znali zbog toga što nema šake. Ovo je dio mog života koji mi je nedostajao. Sada je tu i moj život je zaokružen”.

Samo osam mjeseci nakon operacije Zion je mogao da koristi makaze i crta bojicama, a godinu dana kasnije može da zamahne bejzbol palicom objema rukama. Čak je i bacao prvu loptu na utakmici Baltimor Oriolsa.

Dr Skot Levin, vođa tima na Zionovoj operaciji, pohvalio je hrabrost malog pacijenta.

transplantacija ruke kod djece
“Nikad nisam vidio da Zion plače. Nikad nisam vidio da se pobunio protiv terapije. On je izvanredno ljudsko biće, bez obzira na to da li je dijete ili odrastao. Ima takvu hrabrost i odlučnost, da nas sve inspiriše”, rekao je on.

Ipak, on je u protekle dvije godine imao brojne mentalne i fizičke izazove, jer je prošao kroz ogroman broj fizioterapija čiji je cilj da mu pomognu da se prilagodi, a išao je i na savetovanja sa psihologom.

“Od operacije, prošao je kroz osam situacija u kojima je njegovo tijelo odbacivalo nove šake, od kojih su dve bile ozbiljne. Sve one suzbijene su imunosupresantima, bez uticaja na funkcionisanje šaka”, pišu lekari.

On i dalje uzima četiri različita lijeka, kako bi njegovo tijelo nastavilo da trpi nove ruke, ali se ljekari nadaju da će uskoro smanjiti dozu.

Mnogi ljekari smatraju da je Zionov slučaj jedinstven i da mnogo dece ne bi izdržalo ono što je on istrpio, zbog čega sumnjaju u dalju primjenu ove tehnike. Takođe, on je izuzetak i zato što je već bio na imunosupresantima, pošto je primio bubreg od majke.

Da li će pametna bionička pomagala umanjiti potrebu za ovako komplikovanim zahvatima, tek ćemo vidjeti u decenijama koje slijede.

Leave a Comment