Higijena Medicina Savjeti Savjeti Zdrav život Zdravo tijelo

Evo kako se prestati dirati po licu i zaštiti se od virusa

Evo kako se prestati dirati po licu i zastiti se od virusa

Pretjerano diranje lica nikada nije bilo dobra navika, a naročito ne sada kada vlada pandemija koronavirusa. Dodirivanjem lica prstima omogućujete lak prenos virusa, a naročito ako dirate oči, usta ili nos. Osim toga, ova navika može uzrokovati i probleme sa aknama, a kako biste je se riješili donosimo niz savjeta koji vam mogu pomoći.

Sadržaj teksta:

Budite svjesni svoje navike

Kako biste se riješili loše navike najprije je morate osvjestiti. Većina ljudi dira lice potpuno nesvjesno, dok razmišljaju, koncentrišu se na problem ili ih nervoza i anksioznost tjeraju na to. Kako biste naviku osvjestili ključno je pratiti kada se ona javlja i u kojim uslovima. Ovo je naročito važno kada je riječ o djeci.

Kada su djeca u pitanju pokušajte ih hvaliti, a ne nužno ukazivati na ono šta ne smiju raditi. Tako na primjer djetetu recite “Bravo što nisi dirao lice”, a ne “Nemoj dirati lice”. Ovakav odnos prema rješavanju loše navike je dugoročno bolji i efikasniji.

Evo kako se prestati dirati po licu

Dodirujte nešto drugo

Budući da najčešće diramo lica kada čitamo ili gledamo televiziju pokušajte ruke zaokupirati nečim drugim. Najbolji način da se riješite loše navike jeste da je zamjenite nečim potpuno drugačijim.

Od koristi vam ovdje mogu biti mali predmeti poput spužvastih loptica ili fidget spinnera koje treba da koristite u svim onim situacijama kada obično dirate lice. Rasporedite ove predmete strateški tako da su vam uvijek pri ruci: na noćnom ormariću ili radnom stolu.

Pretvorite naviku u nešto neugodno

Još jedan način da se riješite neprestanog dodirivanja lica je da naviku učinite u nelagodnom i neprijatnom. Pokušajte nositi rukavice sa hrapavim materijalom i na taj načina svaki dodir lica učiniti neprijatnim. Isto možete primjeniti i kod djece koja imaju naviku da diraju lice. Ako vi ili vaše dijete grizete nokte možete ih premazati lakom koji ima jako ružan ukus i na taj način pretvoriti naviku u nelagodno iskustvo.

Evo kako se prestati dirati po licu i zastiti se od virusa korona

Budite realni sa očekivanjima

Loše i dobre navike stvaraju se godinama, pa tako nije ni realno da očekujemo da u jednom danu nestanu. Baš zbog toga nemojte se obeshrabriti ako od početka stvari ne ide lako. Znatno je bolje praviti male pomake svaki dan nego radikalne promjene i nagle prekide ponašanja.

Dodirivanje lica često proizilazi iz nervoze i anksioznosti te se stoga trudite da se opustite. Kada smo anksiozni sebe umirujemo stalnim dodirivanjem lica, kose, grickanjem noktiju i slično. Umjesto toga pokušajte se opustiti uz jogu ili meditaciju i kontrolisati svoja anksiozna osjećanja.