Medicina Savjeti Savjeti Zdravo tijelo

Evo na šta treba da obratite pažnju tokom jakog vjetra

jak vjetar

Sadržaj teksta:

Čuvajte se saksija

Lijepo poređano cvijeće na nekim od terasa i prozora, krasi i gradske ulice i stanove. Ali, to važi samo za lijepo vreme. Kiša će brzo natopiti zemlju, a jači vjetar može i da oduva saksiju sa krova ili terase, zbog čega može da “strada” i neki prolaznik.

Kese, otpaci i lišće

Sve ono što nije počišćeno, podići će vjetar i zalijepiti za automobile, drveće, prozore… Lišće, koje su nadležne službe, ali i građani dužni da čiste, pokriće vam možda registarski broj automobila, zaglaviti se između brisača ili se nagomilati pred ulazom.

Muke sa kišobranima

Dok nosite kišobran, morate biti obazrivi prema drugima, ali najveća “prijetnja” za ljude sa kišobranima je upravo vjetar. Kada se usmjeri u pravcu sjevera, kišobran će se deformisati, žice saviti, a dok se borite da ga vratite u normalno stanje (uz nadu da se nije slomio) možete zakačiti i nekog od prolaznika.

Drveće i granje

Dok čitavo drveće čupaju samo jače vjetrene oluje, jači vetar lako će pokidati pojedine grane, naročito ako su suve. One mogu da se obruše na prolaznike, automobile ili trotoare, a poseban oprez potreban je dok vozite automobil. Takođe, nije baš preporučljivo voditi djecu po parkovima.

Kiša u stanu

Kada otvorite prozor da osvježite stan, rizikujete i da vam soba pokisne – dok lije kiša, udari vjetra unijeće je pravo u vaš stan.

Pazite na lice

Hladan i suv vjetar možete da vam uništi kožu, ukoliko je prethodno niste zaštitili. Kao što je tokom sunca potrebna njega, tako i tokom vjetra može da se isuši i napravi vam zdravstvene probleme. Pokrijte se šalom, stavite rukavice i prethodno namažite odgovarajuću hidratantnu kremu na lice i ruke.

Mislite na vaše automobile

Ako imate garažu i osjetite da se sprema vjetar – brzo ga preparkirajte u garažu. Ako ipak, nemate adekvatno mjesto da ga sakrijete, budite brzi i snađite se. Recimo, odličan izbor su javni natkriveni parkinzi, kao što je zatvoreni parking nekog tržnog centra i slično.

Leave a Comment