Bolesti Medicina

Fenomen u Indiji: Beba rođena “trudna”

indijski fenomen trudna beba

Indija je poznata po rađanju djece sa različitim anomalijama, te se najčudniji slučajevi dešavaju upravo u ovoj državi. Tako ste, vjerovatno, imali priliku čuti za dijete-drvo, dijete sa dvije glave i slično.. No, da li ste ikad u vijestima pročitali da je beba rođena trudna?

Naime, jednoj bebi su ljekari u stomaku otkrili drugo poluformirano muško tijelo, koje je imalo obe noge, jednu ruku, te malu glavu i mozak.

Doktori su otklonili ovaj zametak, tačnije “blizanca” veličine 7 cm, a poslije operativnog zahvata. novorođeni dječak nema problema sa zdravlje.

Ovu neobičnu izraslinu u organizmu dječaka, primijetio je tokom rutinskog pregleda radiolog. Uočio je “parazitskog blizanca” koji iako je imao malu glavu sa mozgom, nije imao lobanju.

Medicina ovu rijetku pojavu objašnjava kao fenomen fetusa u fetusu, odnosno rijetku kongenitalnu anomaliju kod koje nepravilno formirani parazitski fetus raste unutar organizma čovjeka.

Iako se kod ovog konkretnog slučaja, anomalija uočila odmah po rođenju –  “parazitski blizanac” može da raste u tijelu čoveka a da, pritom, ostane neprimjećen decenijama. Ovakvi slučajevi su prava rijetkost, pa ne čudi što je do sada u cijelom svijetu zabilježeno samo njih 200, piše “Independent”.

Leave a Comment