Medicina Savjeti

Idite redovno u saunu i smanjite rizik od moždanog udara

da li je zdrav odlazak u saunu

Da li ste znali da redovni odlazak u saunu ima potencijal da redukuje rizik od moždanog udara za više od 60 odsto? Ovaj benefit se odražava na oba pola, i to kod muškaraca i žena srednjih i starijih godina.

Istraživanje je obuhvatilo 1.628 muškaraca i žena od 53 do 74 godine, a njihovo kardiovaskularno zdravlje i učestalost pojave moždanih udara praćeno je 15 godina.

Zanimljiva činjenica je da veliki broj Finaca posjećuje centre sa saunom najmanje jednom ili dva puta u sedmici. Učesnici istraživanja bili su podijeljeni u tri grupe – jedni su išli u saunu jednom sedmično, drugi dva do tri puta, a treći četiri do sedam puta.

Možda ćete pomisliti da je posljednja grupa pretjerala sa odlaskom u saunu, ali upravo je ona imala 60 odsto manji rizik od moždanog udara u poređenju sa onima koji su saunu koristili jednom sedmično. Srednja grupa imala je 12 odsto manji rizik u poređenju sa prvom grupom.

Međutim, naučnici se pomalo ograđuju u vezi ostvarenih rezultata. Naime, ističu kako se radi o posmatračkim studijama, te ne mogu sa sigurnošću da tvrde da su odlasci u saunu direktno zaduženi za manji rizik od dobijanja moždanog udara.

Ipak, imajući u vidu da je dokazano da sauna ima brojne zdravstvene prednosti, poput smanjivanja krvnog pritiska, poboljšavanju funkcije pluća, kao i smanjivanjem rizika od srčanog udara, stručnjaci objašnjavaju da se može zaključiti i da odlazak u saunu pomaže kod umanjivanja rizika od moždanog udara.