Savjeti Zdravo tijelo

Imate problema sa bubrezima? Izbjegavajte ove namirnice!

imate problema sa bubrezima, izbjegavajte ove namirnice

Ograničenja u ishrani u velikoj mjeri variraju u zavisnosti od stadijuma bolesti bubrega.

Primjera radi, osobe koje su u ranim stadijumima hroničnih bolesti bubrega imaju drugačija ograničenja u ishrani u odnosu na one kod kojih je bolest već uznapredovala. Većina osoba u kasnim stadijumima je primorana da se strogo pridržava propisanih pravila ishrane kako bi se izbjeglo nakupljanje određenih hemikalija ili toksičnih jedinjenja u krvi.

Kod osoba koje pate od bubrežnih bolesti gotovo uvijek se preporučuje dijeta koja uključuje ograničavanje unosa natrijuma i kalijuma, tačnije namirnica koje imaju povišen sadržaj ovih elemenata.

Oštećeni bubrezi takođe mogu imati problema sa filtriranjem otpadnih proizvoda metabolizma proteína, zbog čega se i proteini često isključuju iz ishrane.

U nastavku pročitajte koje biste namirnice trebali izbjegavati ukoliko imate problema sa bubrezima:

Sadržaj teksta:

Konzervisane namirnice

Konzervisane namirnice se često kupuju zbog njihove niske cijene i praktičnosti upotrebe. Međutim, većina konzervisanih namirnica sadrži velike količine natrijuma, jer im se kao konzervans dodaje so.

Zbog količine natrijuma koja se nalazi u konzervisanim proizvodima, često se preporučuje da osobe sa bolestima bubrega izbjegavaju ili ograniče konzumiranje ovakvih proizvoda.

Ispiranje konzervisane hrane može smanjiti sadržaj natrijuma od 30 do 80 %, u zavisnosti od proizvoda.

Žitarice cjelovitog zrna

Odabir adekvatnog hljeba i peciva može biti jako zbunjujuće kod osoba sa bubrežnim bolestima. Iako se danas sve češće preporučuju integralni proizvodi zbog visokog sadržaja vlakana, bijeli hljeb je češće bolji izbor za osobe koje pate od bubrežnih bolesti.

Naime, integralne žitarice sadrže dosta fosfora i natrijuma. Ipak,imajte na umu da većina pekarskih proizvoda sadrži relativno velike količine natrijuma. Stoga, obratite pažnju na nutritivne oznake različitih vrsta hljeba i birajte opciju sa nižom količinom natrijuma.

Banane

Banane su poznate po svom visokom sadržaju kalijuma. Iako ih ne karakteriše visoka koncentracija natrijuma, jedna banana u sebi sadrži i do 400 mg kalijuma. Osim toga, mnoga tropska voća imaju visok sadržaj kalijuma. Međutim, ananas sadrži značajno manju količinu kalijuma od ostalih tropskih plodova i može biti pogodnija i ukusna alternativa.

Narandže

Iako su narandže i sok od narandže najpoznatiji po svom sadržaju vitamina C, takođe su bogati izvori kalijuma. Jedna narandža sadrži oko 333 mg kalijuma, dok se u čaši soka od narandže nalazi oko 473 mg kalijuma.

Imajući u vidu sadržaj kalijuma, narandže bi se trebale izbjegavati ili ograničavati ukoliko imate problema sa bubrezima.

Grožđe, jabuke i brusnice kao i njihovi sokovi su odlična zamjena za narandže, jer imaju nizak sadržaj kalijuma.

Prerađeno meso

Konzumacija velikih količina prerađenog mesa se povezuje sa brojnih hroničnim bolestima se te smatra nezdravim zbog velikog sadržaja konzervansa. Pored toga, prerađeno meso sadrži velike količine soli, koje se dodaju radi poboljšanja i očuvanja okusa.

Osim toga, prerađeno meso je bogato proteinima. Ukoliko vam je rečeno da ograničite unos proteína, važno je da ograničite i konzumaciju prerađenog mesa.

Masline i kiseli krastavci

Kiselin krastavci i prerađene masline sadrže ogromne količine soli. Na primjer jedan kiseli krastavac može sadržavati više od 300 mg natrijuma. Prerađene masline su takođe slane, pa tako pet zelenih maslina sadrži oko 190 mg natrijuma.

Mnogi proizvođači nude proizvode sa redukovanim sadržajem natrijuma u krastavcima kao i u maslinama.