Lijekovi Medicina

Kada je najbolje reći “ne” antibioticima?

kada je najbolje reći ne antibioticima

Godišnje se širom svijeta prepišu milioni recepata za antibiotike, a čak se trećina pokazala bespotrebnim. Osim ako infekcija nije izazvana bakterijski-antibiotik neće imati nikakvog efekta. Antibiotici mogu imati ozbiljne nuspojave ukoliko se ne uzimaju kako je propisano, a u sljedećih par slučajeva savjetujemo vam da razmislite prije nego što posegnete za antibioticima.

Sadržaj teksta:

Upala sinusa

Upala sinusa je uglavnom virusna upala, a čak i kada je u pitanju bakterijska upala infekcija se uglavnom povlači nakon sedam dana. O antibioticima razmislite samo u slučaju da vam se zdravstveno stanje nije poboljšalo i nakon 10 dana. U međuvremenu pijte dosta čaja, izlažite se svježem vazduhu, a glavu poduprite nečim kada ležite.

 

upala sinusa

Upala uha

Mnoge upale uha se same povlače nakon dva-tri dana, naročito kod djece mlađe od dvije godine. U tom slučaju radije izaberite tablete protiv bolova nego antibiotike, a doktora posjetite ukoliko se upala ne povuče i nakon par dana.

upala uha

Konjuktivitis

Konjuktivitis je uglavnom izazvan alergijom ili virusom tako da vam uzimanje antibiotika neće puno pomoći u ovom slučaju. Ukoliko imate konjuktivitis izazvan bakterijama, antibiotike je najbolje uzimati u slučaju da imate slab imunitet jer će se u suprotnom organizam sam izboriti sa njima.

Ekcem

Doktori će često ekcem pokušati izliječiti antibioticima, ali oni često neće pomoći kod upale, svraba i pucanja kože kod ekcema. Kako bi izliječili ekcem tretirajte svoju kožu raznim kremama za liječenje ekcema, a o antibioticima razmislite ukoliko uočite abnormalne promjene na svojoj koži ili ukoliko dođe do povišene tjelesne temperature.