Medicina Savjeti

Kako je aplikacija za telefone jednoj ženi spasila život?

aplikacija za telefone koja otkriva rak koze

Žena kojoj je primjećen kancerogeni mladež na nožnom zglobu putem aplikacije pametnog telefona tvrdi da joj je tehnologija spasila život.

Nakon što je pročitala članak o aplikaciji SkinVision u jednom časopisu, Niki Dadridž, četrdesetšestogodišnjakinja iz Samerseta, riješila je da je skine na svoj telefon kako bi provjerila mladeže na rukama i nogama.

Sva mjesta pokazala su se kao normalna, osim jednog

Aplikacija je pokazala crveni alarm za mladež na zadnjem dijelu zgloba koji je bio višebojan i veličine pola nokta. Aplikacija joj je sugerisala da se odmah obrati doktoru.

Niki Dadridž je poslala fotografiju mladeža prijateljici koja je medicinska sestra i koja ju je posavjetovala da ode kod doktora. Ustanovljen joj je rak kože prvog stepena.

“Bila sam šokirana i prestravljena“, napisala je u tekstu za Mirror.

“Samo nekoliko nedjelja nakon što sam upotrijebila aplikaciju hirurzi su uklonili maligni melanom – najagresivniji oblik raka kože.“

Testiranja u bolnici pokazala su prekancerogene ćelije na pet limfnih čvorova na preponama i jednu iza koljena koje su uklonjene.

skin vision aplikacija

Sedam nedjelja je zbog toga bila odsutna sa posla, jer se u tom periodu oslanjala na porodicu i prijatelje. Nakon što se hirurška intervencija završila, ljekari su joj rekli da mora dolaziti na kontrole narednih pet godina na svaka tri mjeseca.

“Niko u mojoj porodici nije bolovao od raka kože. Ako brinete o tome, preporučujem da probate aplikaciju, meni je spasila život“, napisala je ona, prenosi Independent.

“Imam ožiljak na članku, ali to nije ništa u poređenju sa tim da sam mogla da umrem. Srećom, preostaje mi mnogo duži život u kome mogu da uživam.“

Stručnjaci navode da su zdravi mladeži glatki, imaju ujednačenu boju i normalan oblik, dok oni koji izgledaju drugačije svrbe, bole i čak znaju da krvare, zbog toga savetuju da se treba obratiti ljekaru ukoliko primijetite više nijansi boje na mladežu, drugačiji oblik ili bilo kakve simptome koji ukazuju na bolest.

Leave a Comment