Medicina Savjeti Tretmani

Kako liječiti ubrzan rad štitne žlijezde?

kako lijeciti hipertireozu

Hipertireoza ( ubrzani rad štitnjače) je stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona štitnjače, a da bi se ovaj poremećaj rada adekvatno stabilizovao, postoji nekoliko načina na koji se može liječiti: tablete, hirurški, kao i alternativni metodi.

Sadržaj teksta:

Radioaktivni jod

Radioaktivni jod se konzumira oralnim putem, nakon čega se apsorbira u vašu štitnjaču. Na ovaj način se uzrokuje smanjenje žlijezde, a tako i simptoma, obično u roku od tri do šest mjeseci. Ovaj tretman uzrokuje usporavanje štitnjače, što može dovesti do to neaktivne štitne žlijezde i postoji mogućnost da će se lijekovi morati zamijeniti tiroksinom. Ova metoda liječenja koristi se već više od 60 godina i smatra se sigurnom.

Antitiroidni lijekovi

Ovi lijekovi postepeno smanjuju simptome hipertireoze spriječavanjem štitnjače da proizvodi višak hormona. Simptomi se obično počinju poboljšavati u roku od 6-12 sedmica, ali se liječenje nastavlja najmanje godinu dana, a često i više. Kod nekih osoba, bolest će se nakon terapije trajno povući, ali mogući su recidivi. Ovi lijekovi mogu izazvati oštećenje jetre, a kod malog broja ljudi javlja se i osip na koži, povišena temperatura ili bolovi u zglobovima. Oni takođe mogu povećati osjetljivost na infekcije.

Beta blokatori

Ovi lijekovi obično se koriste za liječenje visokog krvnog pritiska. Oni neće izliječiti štitnjaču, ali mogu smanjiti broj otkucaja srca i spriječiti lupanje srca. Iz tog razloga, doktor ih može propisati kao pomoć u ublažavanju simptoma uz uobičajenu terapiju. Nuspojave mogu uključivati umor, glavobolju, mučninu, zatvor, proljev i vrtoglavicu.

Hirurška operacija (tireoidektomija)

U slučaju da ste trudni ili iz drugog razloga ne možete (ili ne želite) uzimati gore navedene lijekove, možete biti kandidat za operaciju štitnjače, premda je to opcija samo u nekoliko slučaja. Kod ovog zahvata, doktor uklanja veći dio štitnjače. Rizici ove operacije uključuju oštećenje glasnica i paratireoidnih žlijezda – četiri sićušne žlijezde smještene u zadnjem dijelu štitne žlijezde, a koje pomažu u kontroli nivoa kalcijuma u krvi. Osim toga, biće potrebno doživotno uzimanje lijekova koji će opskrbiti vaše tijelo normalnim količinama hormona štitnjače. Ako su vaše paratireoidne žlijezde uklonjene, biće potrebno i uzimanje lijekova koji kontrolišu nivo kalcijuma u krvi.

Najbolji prirodni lijekovi za hipertireozu

kako lijeciti hipertireozu na prirodan nacin

Pripremili smo vam nekoliko sjajnih prirodnih recepata, koji mogu itekako uticati na vaš brži oporavak, kada je hipertireoza štitne žlijezde posredi. Krenimo redom:

Tinktura japanske jabuke

Iscijediti sok iz japanske jabuke i pomiješati sa 70-procentnim alkoholom. Na 200 ml soka ide 40 ml alkohola. Uzimati tri puta dnevno prije jela kašiku tinkture.

Mišjakinja i med za ubrzan rad štitnjače

Iscijediti 200 ml soka iz biljke mišjakinje, pa pomiješati sa 50 g meda. Uzimati kašičicu melema četiri puta na dan tokom mjesec dana.

Nezaobilazna tinktura gloga

Odlična je u borbi protiv hipertireoze. Priprema se tako što se dvije kašike cvjetova gloga preliju s pola litra 20-procentnog alkohola i ostavi da stoji 40 dana. Tinktura se pije četiri puta dnevno, najviše do 30 kapi u turi.

Moćna valerijana

Kašiku valerijane preliti sa 200 ml ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Uzimati dvije kašike najmanje pet puta na dan.

Limun , soda bikarbona i domaći med

Limun je odličan lijek za bolesti štitnjače, naročito kad je u pitanju hipertireoza. Može se koristiti tako što se jedan manji limun dobro opere, najbolje u rastvoru sode bikarbone, a zatim izrenda zajedno s korom i pomiješa s medom. Uzimati tri puta na dan, jednu kašičicu.

Brusnice i borovnice u kombinaciji sa šljivovicom

Pomiješati po 20 g brusnica i borovnica, izgnječiti ih pa preliti sa 500 ml šljivovice. Ostaviti šest dana na tamnom mjestu, a zatim procijediti. Tokom prvih mjesec dana liječenja uzimati jednu supenu kašiku nekoliko minuta nakon obroka. Napraviti pauzu petnaest dana, ponoviti tretman, pa opet pauzirati. Liječenje hipertireoze treba trajati ukupno pola godine.

Moćni trio pomaže štitnoj žlijezdi

Uzeti po 20 g šipka i borovnica i 10 g lišća maslačka. Borovnice i šipak zgnječiti, a  lišće usitniti i preliti sa 250ml rakije ili votke. Zatvoriti poklopcem i ostaviti nedjelju dana na tamnom i hladnom mjestu. Tokom sedam dana uzimati tri puta dnevno jednu kašičicu tinkture pomiješanu s malo vode. Napravite pauzu tačno nedjelju dana, pa ponovite terapiju.