Medicina Tretmani

Kako ublažiti proljećne alergije?

proljecne alergije

Prva asocijacija na proljeće: visibabe, behari ili sezonske alergije? Tako smo i mislili. Sezonske alergije su pretežno uzorokovane biljnim alergenima poput korova (ambrozija, čičak), trave (voćnjaci, vlasulja, višegodišnja raž)  i listopadnog drveća (hrast, jasen, brijest, breza).

Iako u većini slučajeva nema magičnog i konkretnog lijeka koji će riješiti problem alergija, možete se barem potruditi da lakše podnesete neželjene simptome.

Kako misliš proljeće bez alergije?

Neki od glavnih simptoma vežu se za iritantnu kijavicu, začepljen nos, oči koje konstantno suze, te pojačan umor i glavobolju. Ono što je fascinantno, za razliku od obične prehlade gdje se simptomi javljaju jedan po jedan, u slučaju sezonskih alergija dobijete sve indikacije odjednom. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da manje mrzite proljeće:

   • Znamo da ste jedva dočekali da zima prođe, no forsirajte ostajanje u zatvorenom prostoru, pogotovo tokom visoke koncentracije polena u vazduhu.
   •  Savjetujemo vam da tokom kritičnog perioda što više držite vrata i prozore zatvorenima, a ukoliko imate aparat za čišćenje vazduha – bićete kao novi.
   • Tokom sezone alergije, moraćete redovnije da čistite kuću! Naime, alergeni imaju tendenciju širenja po stambenom prostoru, tako da prašina ovdje nije poželjna.
   • Isto važi i za kosu: moraćete je češće prati, jer su velike šanse da se čestice polena zadrže na dlaci. Pogotovo ako ste proveli mnogo vremena van kuće.
   • Ukoliko i pored svega ovog ne možete da se izborite sa alergenima, preporučujemo odlazak ljekaru koji će uključiti potrebne medikamente.

Leave a Comment