Lijekovi Medicina

Kako pilula za dan poslije utiče na vaše tijelo?

tableta za dan poslije

Tableta za dan poslije ili hitna kontracepcija koristi se u slučaju nezaštićenog polnog odnosa kako bi spriječila začeće i trudnoću. Pilula za dan poslije se koristi samo kao rezervna opcija i nikako kao primarna metoda kontracepcije.

Mehanizam djelovanja pilule za dan poslije je spriječavanje ili odgađanje ovulacije, što znači da ona neće djelovati ukoliko je do ovulacije već došlo.

Kako djeluje tableta za dan poslije?

Tableta za dan poslije se uzima u bilo unutar 72 sata nakon nezaštićenog polnog odnosa. Da biste uzeli tabletu za dan poslije ne morate nužno čekati jutro, čak štaviše –  što prije uzmete tabletu njeno dejstvo će biti učikovitije. Tableta nije djelotvorna ukoliko se ovulacija već dogodila ili ukoliko je do trudnoće već došlo.

Tablete ili pilule za dan poslije djeluju tako što sprečavaju ili odgađaju oslobađanje jajnih ćelija (ovulacija) tako da spermatozoidi više ne mogu oploditi jajašce nakon što se jajna ćelija oslobodi.

Ima li pilula za dan poslije određene nuspojave?

Iako se smatra najefikasnijom opcijom za prevenciju trudnoće nakon nezaštićenog seksa, tableta za dan poslije nije toliko efikasna kao druge metode kontracepcije i nije preporučljiva za rutinsku upotrebu. Pored toga, tableta za dan poslije ne pruža nikakvu zaštitu od infekcija koje se prenose polnim putem. Kao i svi lijekovi, i tableta za dan poslije može uzrokovati određene nuspojave koje se ne javljaju nužno kod svakoga.

Nakon što popijete pilulu moguće je da osjetite mučninu, bol u donjem dijelu stomaka, glavobolju ali i osjetljivost grudi. Može se javiti i blago krvarenje, koje obično traje nekoliko dana.

Izbjegavajte tabletu za dan poslije ukoliko:

  • Imate alergiju na određene sastojke iz tablete
  • Imate istoriju abnormalnog ili vaginalnog krvarenja kome još uvijek nista otkrili uzrok
  • Koristite neke od lijekova koji mogu smanjiti učikovitost tablete za dan poslije