Alternativna medicina Medicina

Kako se liječe hemoroidi?

kako-se-lijece-hemoroidi

Hemoroid (grčki haimorrhois – krvarenje) je varikozno proširenje vena oko anusa, koje je često praćeno zatvorima. U nekim slučajevima bolovi od hemoroida izazivaju spastičke zatvore.

Sadržaj teksta:

Šta su hemoroidni čvorići?

Klinički se razlikuju gornji i donji hemoroidi. Kod gornjih hemoroida postoji proširenje vena iznad sfinktera pravog creva, a kod donjih ispod njega. Donji hemoroidi obrazuju se od donjeg venoznog spleta, razmeštenog neposredno ispod kože, a gornji – od gornjeg hemoroidnog spleta, koji se stvara od gornjih hemoroidnih vena, razmeštenih u debelom sloju sluzokože pravog creva. Kod hemoroida postoje jedni i drugi čvorići.

Hemoroidni čvorići predstavljaju varikozno proširenje vena. Sluzokoža donjeg dela pravog creva, koja pokriva čvoriće, često se naglo menja. Ona je zadebljana, prepunjena krvlju (od čega izgleda kao daje poplavila) i nalazi se u stanju upale. U osnovi tih promena je poremećaj ishrane i stalno traumiranje hemoroidnih čvorića ekskrementnim masama.

U razvoju hemoroida veliki značaj imaju osobenosti venoznih spletova i građa njihovih zidova. Oni su podložni proširenju pod uticajem niza faktora, koji uzrokuju zastoj krvi. U te faktore spadaju: hronični zatvori, spazam sfinktera pod uticajem naprslina (zbog nepravilne ishrane, čireva, polipa u pravom crevu), dugotrajni boravak na nogama, srčane mane i poremećaji, oboljenja jetre, posebno portalna hipertonija, prekomerna upotreba alkohola, tumori u maloj karlici, koji pritiskuju odvodne vene.

 

Važno je regulisati ishranu

Važno je shvatiti, da je proširenje vena hemoroidnog prstena pokazatelj promena u venoznom sistemu celog organizma. Zato treba dejstvovati na normalizaciju krvotoka u celom organizmu.

Treba regulisati pravilnu ishranu, da bi stolica bila normalna (dehidriram, usled uzimanja suve hrane i mesa, ekskrement je tvrd i ozleđuje anus pri izlasku, tj. prouzrokuje nepotrebno napinjanje (naprezanje) i izaziva naprsnuće pravog creva).

Treba promeniti navike u ishrani, pošto se iz krvi u otvor creva mogu izlučivati soli, alkohol i druge materije, koje ponekad nadražuju sluzokožu i iza-zivaju oboljenja sluzokože. Takav mehanizam nadražujućeg dejstva na sluzokožu debelog creva uzrokovanje i slanom i ljutom hranom.

Po pravilu, stanje hemoroida se uvek pogoršava posle upotrebe haringe, sardela i drugih slanih riba, suhomesnatih proizvoda i jela sa dodatkom sirćeta.
hemoroidi-ishrana

Kako se liječe hemoroidi?

Lečenje hemoroida treba da bude usmereno na otklanjanje uzroka bolesti, tj. zatvora, zastoja krvi u karlič-nim organima, na „smirivanje” životnog principa verra. Radi otklanjanja zatvora prepisuje se odgovarajuća dijeta, manje doze prirodnih purgativa ili mikroklistiri sa uljem, mlečnouljni i sa svezom mokraćom. Radi normalizacije venoznog krvotoka treba očistiti jetru prema svim navedenim varijantama.

Da bi sluzokoža pravog creva zarasla preporučuje se pojačana terapija sokovima, a lokalno – mazanje uljem od pasjeg trna (Hippophae rahmnoides) ili tamponi natopljeni ovim uljem. Posle defekacije korisne su sedeće prohladne kupke ili ispiranje anusa hladnom vodom. Veoma je dobro ispirati se vlastitim urinom.
Ako su se pojavili hemoroidni čvorići, treba ih spolja mazati vazelinom i prekriti tankom poveskom.

Kod kapsuliranih hemoroida bolesniku se prepisuje posteljni režim sa pripodignutom karlicom, a posle stišavanja akutnih pojava primenjivati sedeće tople kupke po 15 -20 minuta 2- 4 puta dnevno. Stolica treba da bude u vidu kašice, radi čega se prepisuje odgovarajuća dijeta i sveže isceđeni sokovi. Pod uticajem navedenog lečenja trombi se resorbuju, otok iščezava, istureni čvorići posle 7- 10 dana sami se uvlače u pravo crevo.

Postoji nekoliko pristupa lečenju i profilaksi hemoroida:

  • ako je oboljenje nastalo od glista ili oštrica, prvo se treba osloboditi od njih;
  • ako je od portalne hipertonije, povezane za oštećenje ili zagađenje jetre, obavezno očistiti jetru, promeniti ishranu, piti sveže isceđene sokove, svezu mokraću (kao sredstvo za razblaživanje krvi);
  • ako je od prepobuđivanja životnog principa vetra (čiji su spoljašnji simptomi: zatvor, hemoroidi, bolovi u krstima, prskanje krvnih sudova, suvoća kože, nesanica, haotično razmišljanje, hladnoća u organizmu i slično), preporučuje se opšte i lokalno zagrevanje organizma, opuštanje organizma, zasićavanje organizma vlagom i uljima; izbegavati suvišna hlađenja i dehidraciju organizma, uzbuđenja, ishranu suvom hranom, duže zadržavanje u stojećem ili sedećem položaju.
  • Liječenje hemoroida uz Hemoroclear kremu – ova krema se do sada pokazala kao najefikasniji i 100% prirodni peparat za liječenje hemoroida dostupna je na tržištu BiH i Srbije.

Narodni lijekovi

1. Staviti u usta kafenu kašičicu praška od slačice i držati ga dok se ne pretvori u grudvicu i resorbuje. Do-punski: prokuvati ulje od suncokreta (zejtin), namočiti u njega parče vate i staviti u anus. To je sredstvo koje dobro pomaže kod hemoroidnih čvorića i resica.

2. Razmutiti 4 supene kašike slačice u 3 litra proključale vode, sipati u lavor (kofu) i šesti u njega. Umotati se ćebetom do pojasa i sedeti 10 minuta. Postupak ponoviti 2-4 puta. Praksa pokazuje, da bolovi prestaju, a resice i čvorići se uvlače.

3. Sakupiti vlastitu mokraću, izmokrenu pri jednom uriniranju, u emajlirani lonac, staviti ga na vatru i dovesti do ključanja. Skinuti lonac sa vatre i staviti ga na mesto gde će se vršiti zagrevanje (na primer, u vedro – kolu). U mokraću sipati supenu kašiku sode bikarbone i šesti. Umotati se ćebetom. Podstiče resorbovanje hemoroidnih čvorića.

U nekim slučajevima „gimnastika” anusa pomaže u lečenju upornih hemoroida. Zato se rade proste vežbe – skupljanje i istezanje anusa. Vežba podstiče bolji protok krvi kroz hemoroidne vene i, samim tim, likvidira zastoj krvi. U daljem toku lečenja preporučuju se profilakse.

narodni-lijekovi-hemoroidi

Kompleksan pristup lečenju hemoroida

Narodni lekar Vasilij Leonidovič Igrušin odavno se bavi pitanjima lečenja proktoloških oboljenja (proktologija – oblast medicine, koja se bavi lečenjem oboljenja pravog creva) između ostalog i hemoroida. Prema njegovom mišljenju, hemoroidi, oštećujući razne delove pravog creva, predstavljaju jedan od glavnih uzroka ostalih ozbiljnih oboljenja pravog creva, među kojima i raka pravog creva.

Igrušin preporučuje kompleksan pristup kod lečenja hemoroida: kontrastne vodene terapije, specijalne fizičke vežbe, asane iz joge, fitoterapiju i druge metode. U tom slučaju lekoviti uticaj se odvija odjednom po nekoliko puteva – kanala, što omogućava da se lokalizuje i uništi koren bolesti.

On predlaže nekoliko najefikasnijih recepata lečenja početnog i srednjeg stadijuma hemoroida.

Za ublažavanje bolova, upale i krvarenja. Pomešati u jednakim količinama suve isitnjene cvetove lanenke (Linaria vulgaris) i kantariona (Hypericum perforatum), koru od hrasta, travu vodene paprike. Smešu trava držati 12 sati u rastopljenom salu od svinjskih iznutrica, uz povremeno mešanje. Zatim zagrejati i procediti. Rezultat je da u salo prelaze korisne materije iz trava, koje podsti- ču ublažavanje bola, otklanjanje upale i zaustavljanje krvarenja.

Pripremljenu mast čuvati na tamnom i prohladnom mestu. Dobijenom mašću namazati parče gaze, pažljivo ubaciti u analni otvor i držati 5-6 sati. Gaza se mora ćela ubaciti u analni otvor. Dopunski, uz ovaj recept Igrušin predlaže da se pije svež sok od plodova crvene oskoruše (Sorbus aucuparia) 2- 3 puta dnevno tokom 2 nedelje.

Za vreme lečenja mašću i sokom od plodova oskoruše on preporučuje lagane gimnastičke vežbe.

  • Naprezanjem unutrašnjih mišića uvlačiti anus unutra – po 2- 3 minuta 2 puta dnevno. Ova vežba podstiče poboljšanje krvotoka u pravom crevu – bolje odlaženje venozne krvi.
  • Ležeći na leđima, sa rukama niz telo, raditi nogama pokrete kao da vozite bicikl – 3 minuta jednom dnev¬no. Posle te vežbe odmoriti se, ne ustajući, 3-5 minuta. Ta vežba poboljšava venozni krvotok u donjim udovima i oko male karlice, smanjujući opterećenje vena na nogama i u karlici i, samim tim, podstiče obnavljanje tonusa zidova vena.

kako-nastaju-hemoroidi

Starinski način lečenja hemoroida

Sastoji se u zagrevanju dela tela oko anusa parama stipse (alauna), koje usled jakih koagulacionih svojstava podstiču uvlačenje, stezanje svega raširenog. Skuvati u emajliranom loncu 2 litra vode i u ključaloj vodi rastvoriti 450 grama stipse. Dobijeni rastvor stipse kuvati na blagoj vatri 15-20 minuta, skinuti sa vatre, zatvoriti lonac drvenim poklopcem na kome se nalazi otvor (ili umotati krajeve posude debelim peškirom) i zagrevati anus iznad pare 20 – 30 minuta.

Posle zagrevanja preporučuje se namazati anus (iznutra i spolja) vazelinom i obavezno uzeti bilo kakav biljni purgativ, pošto je koagulacioni i stežući efekat toliko jak, da može izazvati zatvor i jako stezanje pravog creva. Primena ulja donekle „vlazi” i ublažava to dejstvo. Purgativ podstiče stolicu, koja se posle navedene terapije obavezno normalizuje.

Zagrevanje treba vršiti najviše jednom nedeljno. Obično su tri zagrevanja dovoljna da se postigne izrazito lekovit efekat. Za vreme lečenja treba piti vodu, u kojoj su se 30 minuta kuvali čisti opiljci od gvozda.Za vreme lečenja prema ovom metodu iz dnevnog obroka treba isključiti sveže mleko i crni čaj (on koagulira). Crni čaj može se zameniti zelenim, a najbolje čajem od trava.
Ako nemate stipsu, navedena terapija može se sprovesti sa 1,5 litar mleka, u koje treba dodati 4 velike glavice luka. Tehnologija pripremanja i lečenja je ista.

narodni-lijek-hemoroidi

Kod jakih hemoroidnih bolova može se koristiti sledeći recept. Uzeti 5 grama praška od cvetova hajdučke trave (Achillea millefolium) i 5 grama listova maline (Rubus idaeus), 50 grama svežeg maslaca (butera). Maslac treba prethodno brižljivo rastopiti na pari od ključale vode (u ključaloj vodi) i u njega sipati isitnjene (poželjno u prah) trave i dobro promešati.

Dobijenu smešu čuvati u frižideru. Uveče pred spavanje mazati anus. Ovu terapiju treba primenjivati svakodnevno dok se smeša ne potroši. Posle trodnevne pauze lečenje ponoviti mazanjem.

Za vreme tog lečenja ujutro natašte treba popiti čašu sveže surutke, a tokom dana pojesti 5-10 plodova od kleke (Juniperus communis), skuvanih u toplom ulju od maslaca i osušenih u toploj rerni. Plodovi kleke imaju protivupalno, protivmikrobno, diuretičko, anestetičko dejstvo, izbacuju žuč, aktiviraju motornu funkciju creva i slično. Njihova lekovita svojstva su dobro poznata kod lečenja hemoroida.

Leave a Comment