Alternativna medicina Medicina Savjeti Zdravo tijelo

Kako se riješiti glavobolje u 5 minuta bez tableta?

glavobolja akupresurne tacke

Kada imate glavobolju, a tablete vam nisu pri ruci, možda vam situacija izgleda beznadno. Ali ne očajavajte, postoji način da se oslobodite glavobolje brzo i efikasno bez tableta, poznat kao akupresura.

Akupresura je jedna vrsta masaže, čija je efikasnost potvrđena je brojnim naučnim istraživanjima. Po svojoj prirodi, ona je oblik akupunkture i refleksoterapije, ali ne zahtijeva posebno medicinsko znanje.

Kako se masiraju akupresurne tačke?

Prvo, zauzmite udoban položaj i opustite se. Masaža ne oduzima puno vremena: od 30 sekundi do jednog minuta u prosjeku.

Akupresurnu tačku masirajte blagim pritiskom i kružnim pokretima. Glavobolja obično nestaje tokom masaže ili 5-10 minuta poslije.

Mjesto trećeg oka ili Yintang nalazi se između obrva na mjestu gdje nos prelazi u čelo. Ova tačka je takođe odgovorna za uklanjanje umora očiju.

yintang tacka

Ove simetrične tačke nalaze se na dnu unutrašnjeg ruba obrva. Masaža ovog područja takođe ublažava curenje nosa i poboljšava oštrinu vida. Masirajte jedan minut blagim pritiskom i kružnim pokretima.

zan zhu

Yingxiang tačke se nalaze na obje strane nozdrva. Da biste ih pronašli, napipajte rupice na dnu jagodica. Masaža ovih tačaka pomaže da se pročiste sinusi, otkloni glavobolja i zubobolja, te ublaži stres.

yingxiang

Masiranje tačaka na vratu, između uha i početka kičme, pomaže da se oslobodite stresa, bola u očima i ušima, jake glavobolje i migrene.

tian zhu

Shuai Gu tačke nalaze se 2-3 cm od početka linije kose i iznad uha. Pritisak na ovo područje ublažava bol u sljepočnicama i umor očiju.

shuai gu

Pritisak na tačku koja se nalazi na ruci između palca i kažiprsta ublažava bolove u leđima, zubobolju i napetost vratnim mišićima.

he gu

Leave a Comment