Alternativna medicina Ljepota Medicina Savjeti

Kako se riješiti podočnjaka na prirodan način?

kako se rijesiti podocnjaka na prirodan nacin

Šta vam je prva asocijacija na podočnjake? Djevojka iz filma koja na očima drži kolutove krastavaca radi odmornijeg izgleda? Ili vaš odraz u ogledalu kada ponovo ustanete nenaspavani? Podočnjaci nisu samo neprivlačne, modre fleke ispod očiju, već i posljedica ozbiljne neispavanosti i indikator raznih bolesti, odnosno neželjena reakcija vašeg tijela na stanje u kom se nalazi.

Najčešće su uzrokovani anemijom, oštećenjem krvnih sudova, hiperpigmentacijom, alergijom i dehidratacijom. Da li vam je i dalje bitan samo njihov izgled?  Bilo da se radi o podbulim podočnjacima, koji izgledaju kao kesice ispod donjeg kapka ili je vaš najveći problem upravo tamnoplavi kolut ispod očiju, dobro je znati da ih se možete riješiti na prirodan način.

Iako u našem savremenom dobu postoje mnogi medicinski laserski tretmani koji vam mogu pomoći da se riješite podočnjaka, savjetujemo vam da najprije pokušate sa alternativnim metodama. Naravno, tu postoje mnogobrojni hemijski preparati, koji se reklamiraju na svakom ćošku – no, priroda je priroda.

Sadržaj teksta:

Maska od krastavaca protiv podočnjaka

Krastavac ima odličnu primjenu kod izbjeljivanja kože, tako da nemojte sumnjati u njegovu moć uklanjanja tamnih kolutova ispod očiju. Uz to, umiriće i hidrirati vašu kožu dajući joj svježiji izgled.

Za ovaj tretman vam je potrebno da isječete svjež krastavac na deblje kolutove, koje ćete prethodno ohladiti u frižideru pola sata do 45 minuta. Nakon što su se kolutovi ohladili, stavite ih na ugroženi dio oko 10 minuta i nakon toga isperite vodom. Ovaj proces je potrebno ponavljati 2 puta dnevno tokom nedjelju dana.

Kako ukloniti kesice ispod očiju?

kako ukloniti kesice ispod ociju

Možda će vam na početku biti neugodno da spavate sa jastukom više, ali kada osjetite bolju prokrvljenost koja rješava problem podbulih podočnjaka – to vam više neće biti problem. Iskoristite gravitaciju za bolju cirkulaciju, naučite da spavate sa uzdignutom glavom i gomilaće se manje tečnosti u vašim podočnjacima. Dodatno: ako vas muče podbule kesice ispod očiju, izbacite so iz svakodnevne ishrane, jer zadržava vodu.

I ovako možete ukloniti podočnjake

Da li ste znali da se u sirovom krompiru nalaze sastojci koji su apsolutno sjajni za uklanjanje vrećica ispod očiju? Pored toga, imaju odlično svojstvo posvjetljivanja tamnih podočnjaka! Pitate se kako ga primijeniti? Stiže tajna: kako biste izdvojili sok, izrendajte 2 krompira. Sokom koji ste prethodno ocijedili, natopite tufere i stavite na zatvorene oči. Budite sigurni da su tuferi prekrili nadražene dijelove, te pustite da odstoje 10-15 minuta. Nakon što je proces završen, isperite kapke hladnom vodom i ponavljajte sve dva puta dnevno, do sedam dana.

Dobar san je ključan

Dobro, možda vam nismo otkrili nešto što već niste znali – ali ovako vas želimo dodatno opomenuti. Biće vam uzaludne sve maske ako nastavite sa hroničnom neispavanošću. Potrudite se da vaš san traje minimalno šest sati, do optimalnih osam. Ukoliko ne odmorite tijelo koliko mu treba, nemojte se nadati sjajnim rezultatima. Problem koji nije uklonjen u korijenu, on će ostati i povremeno izbijati na površinu.

Naravno, ne trebate pretjerivati, jer je dokazano da previše sna može da utiče na kreiranje tamnih krugova oko očiju. Zato, budite oprezni! Još jedna stvar: ne mora značiti da će uravnotežen san da riješi ovaj problem, jer kao što smo napomenuli, ponekad su ozbiljne bolesti uzročnici neugodnih podočnjaka i kesica oko očiju.

Kamilica za podočnjake

Sigurni smo da ste upoznati sa antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima koje kamilica nosi sa sobom. Ne sadrži kofein i upotrebljava se za liječenje mnogih bolesti – pa pokušajte da je primijenite i kod ove. Osim što smanjuju crvenilo, hladne kesice ovog čaja će regulisati nadutost u ugroženim područjima, te će pružiti potrebnu njegi i odmor vašim očima.

Leave a Comment