Alternativna medicina Fitnes Medicina Tretmani Zdravo tijelo

Koji alternativni tretmani stvarno pomažu?

alternativna medicina

Za ljude koji pate od hroničnog bola, stresa ili nesanice, ponekad klasična medicina nema pravo rješenje. To navodi mnoge ljude da se bave alternativnim terapijama i alternativnom medicinom.

“Amerikanci troše milijarde dolara svake godine na alternativnu medicinu i tretmane iako su mnogi tretmani opasni, a mnogi od njih uopšte nemaju efekta. Međutim, neka istraživanja su pokazala da neki od tretmana vam mogu stvarno pomoći.”, izjavila je Lauren Friedman, urednik Consumer Reports-a.

Postoje dokazi da alternativni tretmani poput meditacije, joge i tai-chi -a mogu pomoći pri hroničnom bolu izazvanom artrozom i fibromialgijom

“Mnogi ljudi praktikuju jogu kako bi se opustili, radi postizanja bolje fleksibilnosti ili jednostavno zato što uživaju u jogi”, rekala je Friedman. “Ali zapravo postoje dokazi da redovno praktikovanje joge može pomoći i u smanjenju depresije, te da može pomoći kod bolova u leđima i smanjiti krvni pritisak.”

joga

Tehnike uma, uključujući i jogu, i određeni oblici meditacije, kao i dubokog disanja mogu takođe biti efikasne za oslobađanje stresa.

Ako se nalazite u teškom periodu života i nemate dobar san, postoje dokazi da uzimanje melatonina može pomoći u određenim vrstama problema sa spavanjem, kao što su oni vezani za jetlag (nagle promjene prelaska iz jedne vremenske zone u drugu, a koji se uglavnom dešavaju nakon brzog putovanja avionom iz jedne vemenske zone u drugu) ili rad u noćnim smjenama. Pročitajtee još i koje namirnice se preporučuju za dobar san.

Ali, melatonin može biti samo minimalno efikasan za druge probleme spavanja, kao što je nesanica.

“Kao prvo, nemojte uzimati lijekove poput melatonina, jer postoji nešto što možete prvo pokušati, a to je kognitivna terapija ponašanja. Ona će vam pomoći da se odviknete loših navika spavanja i postavi vas na put zdravijeg sna” dodala je Fridman.

Dok su neki alternativni tretmani efikasni, ima ih mnogo koji nemaju dokaze o efikasnosti.

Kako bi situacija bila još zbunjujuća, mnogi načini alternativne medicine ne podliježu istim pravilima koja regulišu klasičnu medicinu i farmaceutsku industriju generalno. To znači da proizvođači i praktikanti alternativne medicine ne moraju dokazati da njihovi tretmani sadrže ono što prikazuju njihove etikete, kao ni da su efikasni ili sigurni za upotrebu. Neki čak mogu biti opasni, kao kratom, koji se promoviše kao siguran, ali može biti ovisan kao i opioidi. Kratom se takođe dovodi u vezu sa najmanje 44 smrtna slučaja u Americi.

Zato je važno da dobro istražite, budete izbirljivi u vezi sa alternativnom medicinom i razmislite koliko bi vas sve moglo koštati

Pokušajte da razmišljate holistički – ispitujte i procijenite sve okolnosti.

“Kada ste zainteresovani za alternativnu medicinu i tretmane, u zavisnosti od ozbiljnosti problema koji imate, trebate biti oprezniji kada prelazite na alternativne tretmane”, rekala je Friedman. “Prije nego što se odlučite na bilo kakav novi način liječenja, prvo gledajte da se konsultujte sa svojim doktorom.”

Stručnjaci iz Consumer Reports-a sastavili su vodič za alternativne tretmane i alternativnu medicinu, a možete ga pronaći OVDJE.

Pročitajte više i na koji način možete poboljštai cirkulaciju:

Kako poboljšati cirkulaciju, a da stvarno djeluje?

Izvor: abc7