Alternativna medicina Medicina

Koji su najbolji, a koji najgori čajevi za vašu krvnu grupu?

cajevi za biljke

Svuda u svijetu je poznato da su čajevi raznih okusa i aroma najbolji prirodni borci protiv mnogih bolesti. Od zelenog čaja koji je odlična zamjena za kafu, preko onog voćnog čija je dužnost da vas opskrbi potrebnim šećerima, sve do čaja od đumbira koji je zaslužan za detoksikaciju vašeg čitavog organizma.

Postoji pregršt biljaka od kojih se prave ovi čudesni napici, ali mnogo više načina na koji se spremaju, a na vama je samo da odaberete koji vam se najviše sviđa i uljepšate svoje popodne ispijajući šoljicu omiljenog čaja.

Sa druge strane, kao što je slučaj kod pojedinih namirnica, sasvim je moguće da vam neke biljke smetaju i da ih vaš organizam ne podnosi najbolje. Onda ne čudi da vam doslovno može pozliti od konzumiranja čaja koji nije adekvatan vašoj krvnoj grupi.

Prepostavljamo da do sada niste o ovome razmišljali, jer niko ne bi pomislio da vam čaj koji je oličenje zdravlja, ustvari može naškoditi.  Zato, kategorisali smo krvne grupe i prema njima napravili listu čajeva koje biste trebali redovno konzumirati, a koje potpuno izbjegavati.

Preporučeni čajevi

Krvna grupa 0

Iako se dobro nose sa stresom, muči ih želučana kiselina. Čajevi koji se preporučuju osobama s krvnom grupom 0 oni su na osnovi đumbira, ginsega, zelenog čaja Sencha i čaja Matē, koji je odličan substitut za kafu. Idealan izbor čajeva za njih je mješavina Senche, ginsenga i đumbira, a umjesto kave čaj Matē ili čisti japanski zeleni čaj Sencha.

Krvna grupa A

To su jako emotivne i analitičke osobe izrazito sklone stresu, zbog čega imaju trajno visoke vrijednosti kortizola – hormona stresa. Čajevi za ljude s krvnom grupom A su tajvanski zeleni čaj Gunpowder, čaj od čistog cvijeta jasmina, kombinacija srebrnog jasmina i zelenog čaja Ying Hao, te mješavina stolisnika, nevena i majčine dušice.

Krvna grupa B

Osobe krvne grupe B najčešće imaju spor metabolizam, sklone su autoimunim bolestima, debljanju, letargiji, kroničnom umoru i neurednom snu. Imaju otporan probavni sistem, ali slabu obranu od bakterija, u prvom redu Escherichie coli. Trebali bi piti vrhunski mladi zeleni čaj, organski zeleni ili crveni rooibos bez dodataka, honeybush, te imunomješavinu od bazge, rooibosa, kadulje i melise.

Krvna grupa AB

Ljudi koji pripadaju ovoj krvnoj grupi imaju odličnu intuiciju i smatra se da nisu toliko podložni stresu kao ostali. Njima se najviše preporučuju posebne brste zelenog čaja i srodnih pripravaka, kao i mentu, božur, sandalovinu, te napitke spremljene od riže. Idealni čajevi su prirodni žuti čaj, mješavina vrhunskog zelenog čaja i mente ili sejak i pečena riža. Za muškarce s krvnom grupom AB posebno se preporučuje mješavina koprive, mente, kataube i rooibosa.

Čajevi na koje trebate zaboraviti

cajevi

Već smo se složili da upotrebu ljekovitog bilja treba jednačiti sa konzumacijom određenih namirnica u ishrani, te da nema pravila u tome da vam mora baš sve odgovarati. Zato, pogledajte listu čajeva za koje je poželjno da ih prestanete koristiti.

Krvna grupa 0

Aloa, kantarion, list jagode, podbel, kukuruzna svila, list sene, rusomača i veliki čičak.

Krvna grupa A

Kukuruzna svila, crvena djetelina, kiselica, rabarbara, mačja ljestvica.

Krvna grupa B

Crvena djetelina, list marelice, lipov cvijet, podbel, rusomača i divizma.

Krvna grupa AB

Aloa, crvena djetelina, divizma, lipov cvijet, sena, rusomača, kukuruzna svila i hmelj.

 

Leave a Comment